Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

I. ŠUVALOV: Rusko má aj iných partnerov, ak by sa Západ obrátil inde

Igor Šuvalov Foto: TASR/AP

Možné zníženie záujmu Európskej únie o suroviny z Ruska naznačil tento týždeň štátny tajomník ruského ministerstva hospodárstva Andrej Klepač.

Berlín 10. apríla (TASR) - Rusko je spoľahlivý partner, čo sa týka dodávok energií západným krajinám, no ak sa tie v reakcii na ukrajinskú krízu obrátia na iné zdroje, Rusko má tiež k dispozícii iných potenciálnych obchodných partnerov.

Povedal to dnes v Berlíne v rámci podujatia Východné fórum podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Možné zníženie záujmu Európskej únie o suroviny z Ruska naznačil tento týždeň štátny tajomník ruského ministerstva hospodárstva Andrej Klepač. Ten pred dvomi dňami uviedol, že v dôsledku krízy na Ukrajine by sa dopyt Európy po ruskej rope a zemnom plyne mohol zredukovať. Zároveň dodal, že predpokladá pokles dovozu z Ruska aj zo strany Ukrajiny.

Podľa Klepača je možné, že Ukrajina zníži dovoz plynu z Ruskej federácie tento rok na 20 miliárd kubických metrov (m3). V roku 2013 doviezla Ukrajina z Ruska 25,8 miliardy m3 zemného plynu. Dôvodom očakávaného zníženia dovozu sú problémy s platbami za dodanú surovinu.