Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Švejna: Súčasná debata o zastropovaní dôchodkového veku je nešťastná

Na snímke Ivan Švejna. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Švejnu sa na zastropovanie dôchodkového veku do ústavy budú musieť poskladať všetci Slováci. Dodal, že dôchodkový systém je už v súčasnosti v strate.

Bratislava 22. mája (TASR) – Súčasná debata o zastropovaní veku odchodu do dôchodku do Ústavy SR je nešťastná. Návrh Smeru-SD môže mať bez hlbšej diskusie veľmi negatívny vplyv na budúce dôchodky. Uviedol to štátny tajomník rezortu práce a podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna v utorok v relácii Rádia Expres Braňo Závodský Naživo. Most-Híd podľa neho navrhne zákon, na základe ktorého by mal každý päť rokov dopredu vedieť, kedy presne pôjde do dôchodku.

Švejna kritizoval koaličné aj opozičné strany pri predbiehaní sa v tom, kto ponúkne skorší odchod do dôchodku. "Bavíme sa narýchlo o tejto téme, to, čo bude v roku 2038, a nebavíme sa o tom, ako by sme mohli pomôcť súčasným dôchodcom alebo ľuďom, ktorí sú tesne pred dôchodkom," myslí si Švejna.

Zároveň skonštatoval, že nepozná odborníka, ktorý by podporoval zastropovanie dôchodkového veku do ústavy. "Nepoznám odborníka, ktorý by súhlasil s tým, ako sa to navrhuje. Dokonca aj odborníci, ktorí sú ľavicovo orientovaní, chápu, že jednoducho nemôžeme rozkázať vetru, dažďu," zdôraznil Švejna v relácii Braňo Závodský Naživo. Súčasne pripustil, že táto téma už môže byť predvolebnou kampaňou.

Podľa Švejnu sa na zastropovanie dôchodkového veku do ústavy budú musieť poskladať všetci Slováci. Dodal, že dôchodkový systém je už v súčasnosti v strate. "Hneď ako prídu do dôchodku silné ročníky, to bude veľký problém. Tá strata sa dá vyrovnať iba tak, že zvýšite odvody, a na Slovensku platíte 25 % z hrubej mzdy na svoj dôchodok, alebo potom spomalíte tempo rastu dôchodkov, alebo posúvate vek odchodu," priblížil Švejna.