Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

IATA zhoršila odhad zisku aerolínií, v roku 2019 však opäť vzrastie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zisk svetových aerolínií by mal podľa najnovších odhadov IATA dosiahnuť na budúci rok 35,5 miliardy USD (31,20 miliardy eur).

Ženeva 12. decembra (TASR) - Zisk svetových aerolínií sa na budúci rok zotaví, k čomu prispeje zvýšený dopyt, ktorý vykompenzuje vysoké náklady. Práve rast nákladov by mal viesť k zníženiu zisku leteckých spoločností v roku 2018, a to výraznejšiemu, než sa očakávalo v polovici roka. Ukázal to najnovší odhad Medzinárodného združenia leteckých dopravcov (IATA).

Zisk svetových aerolínií by mal podľa najnovších odhadov IATA dosiahnuť na budúci rok 35,5 miliardy USD (31,20 miliardy eur). To je o vyše 3 miliardy USD viac, než sa uvádza v novej prognóze IATA na tento rok. Tú organizácia upravila smerom nadol na 32,3 miliardy USD. V predchádzajúcom odhade z júna očakávala tohtoročný zisk aerolínií na úrovni 33,8 miliardy USD. Už júnová prognóza znamenala redukciu, keď pôvodný odhad zisku pre tento rok uvádzalo združenie na úrovni nad 38 miliárd USD.

Hlavný ekonóm IATA Brian Pearce uviedol, že združenie nepredpokladá v nasledujúcom období recesiu, je tu však viacero znepokojujúcich faktorov. Medzi nimi je to najmä rastúci protekcionizmus a neistota spojená s odchodom Británie z Európskej únie.

(1 EUR = 1,1379 USD)