Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Iba sporenie v časoch vysokej inflácie nestačí, upozorňuje špecialista

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Príčinou nedostatku financií nebýva len prudké zdražovanie a nižší zárobok. Dôvodom sú tiež nesprávne finančné návyky a skryté plytvanie držaním financií na bežných aj na sporiacich účtoch.

Bratislava 16. februára (TASR) – Odborníci upozorňujú, že je vhodné odkladať si každý mesiac 10 % príjmu a optimálna rezerva, ktorú by sme mali mať na účte pre prípad krátkodobého výpadku príjmov alebo na neočakávané výdavky, je vo výške niekoľkých mesačných príjmov. Iba sporenie však v časoch vysokej inflácie nestačí a zvyšok majetku je treba pred infláciou ochrániť. Pre mnohých ľudí je ideálnou možnosťou investovanie do fondov, upozornil odborník na osobné financie zo spoločnosti Partners Group SK Igor Neštepný.

Príčinou nedostatku financií nebýva len prudké zdražovanie a nižší zárobok. Dôvodom sú tiež nesprávne finančné návyky a skryté plytvanie držaním financií na bežných aj na sporiacich účtoch. Pri inflácii 15 % bude mať o rok každých 100 eur o 15 eur nižšiu kúpnu silu. "Stačí mať na dosah sumu, ktorá pokryje trojmesačné výdavky. Zvyšok majetku je potrebné pred infláciou ochrániť," pripomenul Neštepný. Najväčšou chybou je podľa neho neinvestovať.

Neexistuje pritom nevhodné obdobie, práve naopak, malo by byť pevnou súčasťou každého finančného plánu. Mnohých ale odrádzajú predsudky, že na investovanie musia byť bohatí. "Existujú investičné plány už aj od 30 eur mesačne. Hlavné slovo má vždy čas a dĺžka investičného horizontu. Dlhodobé investovanie do akcií prináša priemerné zhodnotenie 7 % až 9 % ročne (p.a.). Napríklad priemerné zhodnotenie indexu S&P 500 za posledných 20 rokov je 7,7 %. Pri investovanej sume 10.000 eur na dobu 15 rokov a pri očakávanom zhodnotení 8 % p.a. sme získali 25.600 eur, a to už aj po odpočítaní nákladov," vysvetľuje odborník. Pri desiatich rokoch by mala byť hodnota investície okolo 17.900 eur a pri piatich rokoch 12.500 eur.

Dôležitá je dĺžka investovania. Dlhoročná prax podľa Neštepného ukazuje, že pri dostatočne dlhom investičnom horizonte bude investícia s vysokou pravdepodobnosťou zisková. Dôkazom je história WallStreet, kde niet 20-ročného obdobia, na konci ktorého by bol akciový index S&P 500 nižšie ako na jeho začiatku. Neznamená to však, že investíciu musí klient držať minimálne 20 rokov, aby dosiahol požadovaný zisk.

Riziko investovania zníži diverzifikácia alebo rozloženie investície. "To znamená, že nekupujem akcie jednej spoločnosti alebo desiatok spoločností, ale niekoľko stoviek, dokonca až niekoľko tisíc spoločností, ktoré pôsobia na rôznych kontinentoch, ekonomikách sveta a v rôznych sektoroch podnikania," priblížil odborník. Menej skúsení investori by nemali pri kolísaní cien akcií panikáriť. "Treba sa na to pripraviť a nechať čas, nech pracuje vo váš prospech. Mimochodom, každý pokles investície je príležitosť k nákupu, keďže cena akcií je nižšia," dodal Neštepný.