Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štátne IC vlaky jazdia obsadené v priemere na 70 až 75 %

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

ZSSK v roku 2013 odviezla IC vlakmi takmer 690.000 ľudí.

Bratislava 27. apríla (TASR) – InterCity (IC) vlaky, ktoré nasadzuje na trasu medzi Bratislavou a Košicami štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), jazdia obsadené v priemere na 70 až 75 %. Cestujúci v nich si pritom v minulom roku kupovali lístky radšej na dlhšiu vzdialenosť. Dopravcovi sa tak viac zvyšovali tržby než počet ľudí v týchto spojoch.

"ZSSK v roku 2013 odviezla IC vlakmi takmer 690.000 ľudí," vyčíslila pre TASR hovorkyňa spoločnosti Jana Morháčová. Oproti predchádzajúcemu roku to predstavovalo nárast o vyše 2 %. "Súčasne platí, že tržby rástli rýchlejšie ako počet ľudí, medziročne sa zvýšili o 6 %," doplnila. Hoci priemerná obsadenosť vlakov sa pohybuje na úrovni od 70 do 75 %, záujem cestujúcich je veľmi nerovnomerný v rámci jednotlivých dní a časov premávania spojov.

Už od polovice decembra tohto roku sa pritom na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc rozprúdi konkurenčný boj. K štátnemu dopravcovi ZSSK pribudne aj súkromný RegioJet, ktorý tam bude vypravovať svoje vlaky. Spoločnosti sa o cestujúcich pobijú najmä cenami a poskytovanými službami.

IC vlaky však dopravca ZSSK prevádzkuje bez dotácie od štátu. Fungujú teda na komerčnom princípe a musia si na seba zarobiť samé. Za vlaňajšok dosiahli stratu 1,7 milióna eur. "Je to výrazne lepší výsledok ako v roku 2012, keď strata dosiahla 3,3 milióna eur," dodala Morháčová. V tomto roku by firma chcela hospodársky výsledok pri IC vlakoch ešte zlepšiť.

ZSSK ich nasadzuje jedine na severnej trase z Bratislavy cez Žilinu a Poprad do Košíc. Denne premávajú štyri páry. "Ide o certifikované expresné vlaky vyššej kvality," doplnila Morháčová. Predstavujú spoje s najvyšším štandardom v krajine. Ročne tvoria približne 5 % z výkonov, ktoré realizuje štátny dopravca.