Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

InterCity vlaky prepravili v období okolo Vianoc 34.720 cestujúcich

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Priemerná denná obsadenosť IC vlakov dosahuje asi 2000 osôb denne.

Bratislava 11. januára (TASR) - InterCity (IC) vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) prepravili na trase medzi Bratislavou a Košicami počas obdobia okolo Vianoc a Nového roka celkovo 34.720 cestujúcich. Priemerná obsadenosť IC súpravy pritom podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča dosiahla v tomto období od 22. decembra do 7. januára 83,3 %.

"V období sviatkov prepravovali IC vlaky priemerne 2600 cestujúcich denne," doplnil Kováč. Rekord bol podľa jeho slov 2947 osôb v jeden deň, a to v piatok 22. decembra 2017. To znamenalo, že vo vlaku sa prepravilo asi o 50 % viac cestujúcich, ako je bežný priemer.

Priemerná denná obsadenosť IC vlakov totiž dosahuje asi 2000 osôb denne. "V rovnaký deň padol aj ďalší zaujímavý rekord, keď IC vlak 523 prepravil 690 osôb pri ponuke 551 miest," opísal Kováč. Jedno miesto totiž obsadilo viac cestujúcich po jednotlivých úsekoch trasy.

"Napriek posilňovaniu boli IC vlaky najmä v smere z Bratislavy na východ pred sviatkami vypredané," konštatoval Kováč. ZSSK okrem toho podľa jeho slov vypravila aj štyri mimoriadne rýchliky na trase Bratislava – Žilina – Košice a 22 posilových vlakov rôznych kategórií na celom území Slovenska. "V čase zvýšeného dopytu ZSSK využila doslova všetky vozne, ktoré mala k dispozícii," dodal hovorca.

IC vlaky vypravuje ZSSK na komerčnom princípe, bez dotácie od štátu. Vlaky premávajú na severnej trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc a späť.