Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

I.D.C. Holding, a.s., investuje v Seredi 55 miliónov eur

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek zdôraznil, že slovenské potravinárstvo bojuje s veľkými problémami.

Sereď 27. septembra (TASR) – V Seredi sa konalo dnes slávnostné položenie základného kameňa integrovaných závodov Investment Development Company (I.D.C.) Holding. Zúčastnili sa na ňom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek, primátor mesta Sereď Martin Tomčányi a vedenie spoločnosti I.D.C. Holding, a.s. Týmto dňom sa začína v Seredi najväčšia výstavba potravinárskych závodov. Odhadovaná hodnota plánovanej investície je 55 miliónov eur.

"Aby sme mohli zachovať pracovné miesta, je nevyhnutné rozširovať výrobu a tiež rozšíriť naše líderské pozície na zahraničných trhoch," povedal predseda dozornej rady I.D.C. Holding Štefan Kassay. "Počas týchto turbulentných a ťažkých časov sa naša spoločnosť ako jedna z mála vypracovala z typickej lokálnej slovenskej výrobnej a dodávateľskej spoločnosti na nadnárodnú a dodávateľskú spoločnosť," doplnil generálny riaditeľ Pavol Kovačič. Podľa neho nové závody by mali zvýšiť produkciu kvalitných slovenských produktov o 6100 ton ročne s plánovaným nárastom 100 až 130 nových pracovných miest. I.D.C. Holding má víziu stať sa stredoeurópskym lídrom vo viacerých segmentoch. Na záver svojho príhovoru sa Kovačič poďakoval všetkým, ktorí prispeli akýmkoľvek spôsobom k dnešnej výnimočnej udalosti.

Jahnátek zdôraznil, že slovenské potravinárstvo bojuje s veľkými problémami. "Naša krajina sa ocitla na okraji potravinovej sebestačnosti. A to treba zmeniť," povedal s tým, že pozitívnym príkladom, ktorý je hodný nasledovania, môže byť aj spoločnosť I.D.C. Holding. "Vedenie spoločnosti sa rozhodlo v čase krízových rokov ísť do investície. Svedčí to o jednom. Dlhodobým prieskumom trhu vie, v ktorých oblastiach môže expandovať," pokračoval. Minister vyjadril veľké uznanie slovenským vlastníkom a vedeniu spoločnosti. "V čase krízy sa robia najlepšie investície. Lebo v čase, keď sa rozbehne trh, budete pripravení. Slovensko môže byť na I.D.C. hrdé," podčiarkol minister.

Prítomným sa prihovoril aj primátor mesta Sereď Martin Tomčányi. "Držím palce tomuto projektu. Mesto bude nápomocné a ústretové ako doteraz. Spolupráca v súčasnosti je a bude perfektná," konštatoval.

Zúčastnení aktéri podpisom potvrdili dnešnú slávnostnú udalosť. Vyvrcholením bola exkurzia vo výrobných priestoroch závodu Pečivárne Sereď.

I.D.C Holding založili v roku 1992. V tom istom roku získala víťazstvom v medzinárodnom privatizačnom tendri štátny podnik Pečivárne Sereď. V roku 1993 bolo jej ďalším víťazstvom aj získanie štátneho podniku Figaro Trnava. V roku 1997 bola I.D.C., s.r.o., transformovaná na akciovú spoločnosť. V druhej polovici 90. rokov minulého storočia sa začala spoločnosť viac orientovať na trhy krajín Vyšehradskej štvorky, čo prinieslo značný úspech. Ďalšími jej výrobnými závodmi sú I.D.C. LOLLY, s.r.o., a VÁCLAV & JEŽO, a.s. Všetky výrobné prevádzky sú charakteristické výrobou kvalitných a obľúbených výrobkov. Sú známe aj tým, že ich vyrábajú podľa tradičných receptúr s použitím najmodernejších zariadení. I.D.C. Holding, a.s., je dnes nadnárodnou spoločnosťou a najväčším slovenským producentom cukroviniek a trvanlivého pečiva. Svoje obchodné zastúpenia má v Českej republike, Poľsku a v Maďarsku.