Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Denne si okolo 3 miliónov barelov ruskej ropy nenájde zákazníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trhu budú tieto dodávky chýbať a svetovú ekonomiku čaká šok.

Paríž 16. marca (TASR) - Pre sankcie proti Rusku si denne okolo 3 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ruskej ropy a ropných produktov nenájde zákazníkov, uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Trhu budú tieto dodávky chýbať a svetovú ekonomiku čaká šok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Podľa IEA, ktorá tiež znížila prognózu rastu svetovej spotreby ropy, rastúce ceny komodít a sankcie uvalené na Rusko "zrejme výrazne oslabia rast globálnej ekonomiky" a zrýchlia infláciu. Na ropnom trhu bude pre nedostatok ponuky panovať neistota.

IEA znížila predpoveď dopytu po rope v 2. a 3. kvartáli 2022 o 1,3 milióna barelov denne. Prognózu rastu na celý rok skresala o 950.000 barelov denne na 2,1 milióna barelov denne a teraz predpokladá, že dopyt v priemere dosiahne 99,7 milióna barelov denne.

IEA vo svojej prvej mesačnej správe od ruského útoku na Ukrajinu uviedla, že sme svedkami zníženia exportu ropy a ropných produktov z Ruska o 2,5 milióna barelov denne, z čoho by 1,5 milióna barelov denne malo pripadať na ropu a 1 milión barelov denne na ropné produkty. Tieto straty sa podľa IEA môžu ešte prehĺbiť.

Rusko exportuje 7 miliónov až 8 miliónov barelov ropy a ropných produktov denne.