Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Agentúra pre energetiku nemieni uvoľniť ropu zo strategických rezerv

Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa trhy obávajú výpadku dodávok z Iránu v prípade eskalácie konfliktu okolo jadrového programu krajiny.

Paríž 23. marca (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v súčasnosti neplánuje koordinované uvoľnenie strategických ropných rezerv, aby reagovala na vysoké ceny ropy.

"IEA vznikla, aby reagovala na vážne defekty na strane ponuky," uviedla šéfka agentúry Maria van der Hoeven vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené vo štvrtok (22. 3.) neskoro večer. Keďže v súčasnosti neexistujú takéto defekty, neuvažuje sa ani o uvoľnení zásob. Šéfka IEA dodala, že by tiež bolo omylom spoliehať sa na to, že niektoré krajiny jednotlivo uvoľnia časť zo svojich ropných rezerv.

Príčinou jednoznačnej reakcie IEA sú špekulácie o tom, že agentúra dá na trh časť svojich zásob. Nedávno tieto fámy popreli aj vysokí politickí predstavitelia USA, Británie a Francúzska.

IEA radí v oblasti energetiky svojim 28 členským štátom. V lete 2011 agentúra v rámci koordinovanej akcie uvoľnila z vlastných rezerv 60 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy, aby vykompenzovala výpadok ponuky na trhu, ktorý spôsobil vojenský konflikt v Líbyi. V súčasnosti sa trhy obávajú výpadku dodávok z Iránu v prípade eskalácie konfliktu okolo jadrového programu krajiny.