Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

IEA znížila odhad globálneho dopytu po rope v roku 2021

Foto: TASR/AP

V decembri môže podľa agentúry produkcia opäť vzrásť pred zvýšením ťažobných kvót v rámci aliancie OPEC+ v januári o 0,5 milióna barelov denne.

Paríž 15. decembra (TASR) - Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) v utorok revidovala smerom nadol svoju prognózu globálneho dopytu po rope v roku 2021, keďže negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu na letecký priemysel v nasledujúcom roku bude horší, ako pôvodne predpokladala.

V tomto roku sa podľa IEA zníži celkový dopyt po rope o 8,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne na 91,2 milióna barelov/deň. To je minimálna zmena smerom nadol oproti novembrovej predpovedi na úrovni 91,3 milióna barelov ropy denne.

Pokiaľ ide o rok 2021 IEA najnovšie zredukovala odhad rastu dopytu po rope o 170.000 barelov na 5,7 milióna barelov/deň „najmä pre očakávané ďalšie zníženie dopytu po leteckom palive“.

Agentúra totiž neočakáva rýchle zotavenie dopytu po leteckej doprave, pretože vlády majú v úmysle ponechať cestovné obmedzenia aj opatrenia na hraniciach, kým "nebude široko dostupná vakcína“.

V roku 2021 sa predpokladá návrat dopytu po benzíne aj nafte na 97 - 99 % úrovne z roku 2019,“ dodala IEA a pripomenula, že na strane ponuky sa najväčší producenti z aliancie OPEC+ začiatkom tohto mesiaca dohodli na pomalom zvyšovaní ťažby. Uvedomujú si pritom, že trh zostáva krehký a vyžaduje si opatrné manažovanie.

Globálne dodávky ropy v novembri stúpli o 1,5 milióna barelov denne na 92,7 milióna barelov/deň po tom, ako USA obnovili produkciu v Mexickom zálive po hurikáne a aj Líbya zvýšila ťažbu, poznamenala IAE.

V decembri môže podľa agentúry produkcia opäť vzrásť pred zvýšením ťažobných kvót v rámci aliancie OPEC+ v januári o 0,5 milióna barelov denne.