Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

IFP: Investičná pomoc nešla do najzaostalejších regiónov na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Inštitút finančnej politiky upozorňuje, že za posledné dva roky bola pre 23 projektov za 541 miliónov eur schválená investičná pomoc 102 miliónov eur.

Bratislava 7. apríla (TASR) – Slovensko poskytlo od roku 2002 investičnú pomoc v hodnote takmer 1,5 miliardy eur pre 151 investičných projektov za viac ako 7 miliárd eur. Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií však vo svojej najnovšej analýze tvrdí, že pomoc nebola doteraz jednoznačne zameraná na podporu najviac zaostávajúcich regiónov. Vytvoril preto vlastný model pre hodnotenie a porovnávanie kvality investičných zámerov.

Inštitút upozorňuje, že za posledné dva roky bola pre 23 projektov za 541 miliónov eur schválená investičná pomoc 102 miliónov eur. Rastúca intenzita podpory, teda zvyšujúci sa podiel štátnej pomoci na celkovej investícii, podľa analytikov navyše značí nárast nákladnosti tohto nástroja. Intenzita v priemere stúpala o 0,9 percentuálneho bodu ročne.

"Väčší podiel investičnej pomoci smeroval na západné a stredné Slovensko, kde sa vytvorila aj väčšina pracovných miest. Napriek silnému dopytu po pomoci je tvorba pracovných miest na západe zároveň najnákladnejšia. Aj keď pomoc na jedno miesto na východnom Slovensku od krízy v roku 2009 narástla, stále je nižšia ako v regiónoch s nižšou nezamestnanosťou," konštatuje analytik IFP Juraj Mach.

Okrem zvýšenia nákladovej efektívnosti by malo byť podľa inštitútu cieľom investičnej pomoci najmä znižovanie ekonomických rozdielov medzi regiónmi, podpora investícií s inovačným potenciálom a takých, ktoré vytvárajú pozitívne externé efekty. Na základe týchto kritérií pripravili analytici model pre hodnotenie a porovnávanie kvality investičných zámerov. Model vyhodnocuje 11 charakteristík investície a štátom ponúkanej pomoci. Jeho výstupom je rating, ktorý umožňuje posúdiť prínos pomoci pre krajinu.

Za posledné dva roky jeho používania pri hodnotení zamýšľaných investičných projektov bol mediánový rating 47 % a najlepší zámer dosiahol hodnotenie 68 %. "Hoci nie všetky projekty môžu byť takto kvalitné, ak by sa v tomto období podarilo hypoteticky pri všetkých podporených investíciách dosiahnuť maximálne hodnotenie v ukazovateli pomoci na jedno pracovné miesto, znamenalo by to úsporu 49 miliónov eur pri nezmenenom počte vytvorených pracovných miest," vyčíslil Mach.

Vyššia transparentnosť a predvídateľnosť rozhodnutí štátu, ktorú dôsledná aplikácia podobného modelu môže priniesť, podľa IFP zároveň prispeje k stabilite podnikateľského prostredia a zvýši celkovú atraktívnosť krajiny pre investorov.