Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

IFP: Podiel sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri môže klesať

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do druhého piliera vstupujú hlavne ľudia s vyšším vzdelaním, vyššou mzdou a vo veku nadväzujúcom na ukončenie vzdelávania.

Bratislava 24. marca (TASR) – Od zavedenia dobrovoľného vstupu do druhého dôchodkového piliera v roku 2008 doň vstúpilo len 30 % prichádzajúcich na trh práce. Vo svojej najnovšej analýze na to upozornil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií s tým, že nízky podiel vstupujúcich zvyšuje súčasné príjmy penzijného systému na úkor budúcich výdavkov. Do druhého piliera vstupujú hlavne ľudia s vyšším vzdelaním, vyššou mzdou a vo veku nadväzujúcom na ukončenie vzdelávania.

Do druhého piliera dobrovoľne vstúpilo do konca roka 2015 len 30 % ľudí z tých, ktorí vstúpili na trh práce v rokoch 2008 až 2011. Predtým bol vstup do druhého piliera pre prvopoistencov povinný, od apríla 2012 sa doň zaraďovali automaticky s možnosťou odhlásenia. Od roku 2013 je vstup do druhého piliera opäť dobrovoľný.

Dobrovoľné vstupy do druhého piliera podľa IFP vrcholia v prvých dvoch rokoch po vstupe na trh práce. V období, keď bol vstup dobrovoľný, doň vstúpilo do 24 mesiacov priemerne 14,4 %. Na trh práce vstúpilo v rokoch 2008 až 2015 v priemere 63.000 ľudí. Najviac ľudí vstupovalo do druhého piliera vo veku 25 rokov.

Aktuálne je v druhom pilieri 47 % všetkých poistencov Sociálnej poisťovne (SP). Vo vekovej skupine od 25 do 45 rokov je to 65 %. Nízka účasť je u poistencov blízko dôchodkového veku. Najvyšší podiel sporiteľov na poistencoch v SP majú 35-roční, v roku 2015 ich bolo približne 75 %.

„Ak sa podiel vstupujúcich do druhého piliera nezmení, v druhom pilieri bude v dlhodobom horizonte približne 45 % všetkých poistencov. Je to síce len o 2 percentuálne body (p. b.) menej ako dnešný podiel všetkých sporiteľov, avšak rozdiel je až o 27 p. b. oproti súčasnému podielu 35- až 45-ročných sporiteľov v druhom pilieri. Navyše, neskorý vstup do druhého piliera, ktorého sme v súčasnosti svedkami, znamená menší podiel dôchodkov z druhého piliera na celkových dôchodkoch sporiteľov z titulu nižších akumulovaných úspor,“ konštatujú analytici.

Inštitút poukázal na to, že nízky podiel vstupujúcich zvyšuje súčasné príjmy penzijného systému na úkor budúcich výdavkov. „Politiky vedúce k vyššej účasti v druhom pilieri pozitívne ovplyvnia saldo penzijného systému až po roku 2080. Viac vstupujúcich spôsobí väčší objem prevedených prostriedkov do druhého piliera, a teda horšie saldo penzijného systému do roku 2080. Po tomto roku však dodatočný výpadok príjmov prevážia nižšie budúce výdavky a saldo penzijného systému bude lepšie v scenári s vysokou účasťou v druhom pilieri,“ vysvetľuje.

V druhom pilieri sú podľa analýzy najmä nadpriemerne zarábajúci zamestnanci. Priemerná mzda sporiteľa bola v roku 2015 o 28 % vyššia ako mzda človeka, ktorý v druhom pilieri nesporil. Väčšiu pravdepodobnosť vstúpiť do druhého piliera majú ľudia vo veku 23 až 25 rokov, vysokoškolsky vzdelaní a lepšie zarábajúci. Najviac ľudí teda do druhého piliera vstupuje približne vo veku ukončenia vysokej školy. Menej často doň vstupujú pracujúci s nízkymi mzdami.