Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Slovenskej ekonomike sa darilo najmä vďaka eurofondom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Videli sme prekvapivo dobrý 3. štvrťrok, bol to najsilnejší rast od roku 2010, sumarizoval riaditeľ IFP.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Slovenskej ekonomike sa v 3. štvrťroku darilo najmä vďaka čerpaniu fondov Európskej únie. Medziročne vzrástla o 3,6 % a oproti predchádzajúcemu kvartálu si polepšila o 0,9 %. Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií dnes konštatoval, že eurofondy môžu až za tretinu tohtoročného hospodárskeho rastu.

"Videli sme prekvapivo dobrý 3. štvrťrok, bol to najsilnejší rast od roku 2010 a je to pozitívnejšie, než sme predpokladali. Rast bol vo výške 3,6 %, čo indikuje, že by celkové číslo za rok 2015 mohlo byť nad 3,2 %," predpovedá riaditeľ IFP Martin Filko.

Tento rast je podľa neho spôsobený najmä domácou spotrebou. A to tak vládnou z dôvodu akcelerácie čerpania eurofondov, ale aj silný trh práce a pokles cien sa prejavujú v náraste spotreby domácností. "Najmä na tie položky, ktoré nie sú predávané v maloobchode, napríklad automobily, dovolenky či reštauračné služby," vymenoval Filko.

Predbežný odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý dnes zverejnil Štatistický úrad SR, označil IFP za mierne lepší, než očakával v septembrovej prognóze. Pri nezmenených predpokladoch o vývoji v poslednom kvartáli by tak slovenská ekonomika podľa neho mohla rásť až o 3,3 %. Rizikom mierneho spomalenia v 4. štvrťroku však má byť nestály vývoj investícií. "Čo by pravdepodobne znamenalo 'len' naplnenie prognózy zo septembra. Eurofondom pritom vďačíme až za jednu tretinu tohtoročného rastu," uviedol.

Ekonomike sa podľa IFP darilo naprieč všetkými sektormi. Priemysel vymazal straty z predchádzajúceho kvartálu a služby si udržali solídny rast z predchádzajúcich štvrťrokov. "Mimoriadne dobre sa darí stavebníctvu, ktoré by tak po šiestich rokoch v červených číslach malo v tomto roku zaznamenať rast," avizoval inštitút.