Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Rozlúčte sa s igelitkami v obchodoch. EÚ ich ruší

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Občania Európskej únie sa budú musieť uspokojiť s nákupnými taškami z textilu alebo papiera. Rozhodla o tom "historická dohoda" v rámci EÚ.

Brusel 21. novembra (TASR) - Občania Európskej únie sa budú musieť uspokojiť s nákupnými taškami z textilu alebo papiera. Rozhodla o tom "historická dohoda" v rámci EÚ, ktorej zámerom je do roku 2025 znížiť o tri štvrtiny používanie miliárd jednorazových plastových tašiek.

Kritici jednorazových plastových tašiek tvrdia, že ich používanie spôsobuje zamorovanie vody a pôdy.

Zástupcovia 28 vlád krajín únie na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničný obchod parafovali dohodu, ktorá vznikla v spolupráci s Európskym parlamentom (EP) začiatkom tohto týždňa.

"Táto dohoda umožní Európe, aby efektívnejšie zvládla jeden z problémov pre životné prostredie," uviedol taliansky minister životného prostredia Gian Luca Galletti, ktorého krajina je na čele polročného predsedníctva v EÚ.

Konsenzus v Rade EÚ privítali aj poslanci EP. Dánska europoslankyňa z frakcie Zelených Margrete Aukenová to označila za "historický úspech" a zdôraznila, že ide prvú dohodu na úrovni Európskej únie, ktorá zadefinovala záväzné ciele pre zníženie odpadu.

Členské štáty EÚ, ktoré tak zatiaľ neurobili, budú musieť spoplatniť igelitové tašky najneskôr do 31. decembra 2018 a najneskôr do 31. decembra 2019 prijať opatrenia na zníženie ročnej spotreby igelitových tašiek na 90 kusov na jedného obyvateľa.

V roku 2025 by ročná spotreba igelitových tašiek nemala presiahnuť 40 kusov na obyvateľa. Európsky priemer v roku 2010 predstavoval 178 kusov na obyvateľa.

Dohoda, ktorú dnes prijala Rada ministrov, sa týka igelitových tašiek s hrúbkou menšou ako 50 mikrónov, ktoré sú ešte stále rozdávané zdarma v mnohých európskych obchodoch. Do tejto kategórie patrí vyše 90 percent z približne 100 miliárd plastových tašiek, ktoré sú v obehu na území EÚ.

Podľa údajov Európskej komisie sa každý rok viac než osem miliárd plastových tašiek stane súčasťou odpadu, čo nepriaznivo ovplyvňuje životné prostredie a ničivo pôsobí na život rýb a vtákov.