Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ikea na Liptove ohlásila hromadné prepúšťanie, o miesto príde 130 ľudí

IKEA Foto: TASR/AP Photo

Prepúšťanie sa dotkne prierezovo všetkých profesií od administratívy, cez obslužných zamestnancov až po výrobných robotníkov.

Závažná Poruba 23. marca (TASR) - Jeden z najväčších zamestnávateľov na Liptove, Ikea Industry Slovakia, s. r. o., odštepný závod Jasná, ohlásil dnes hromadné prepúšťanie. O pracovné miesta príde viac ako stovka zamestnancov. Dôvodom má byť pokles objednávok a následná redukcia kapacít výroby v závode. Informáciu pre TASR potvrdila Iveta Ondrušová z Ikea Industry Jasná.

"Pre zabezpečenie dlhodobej konkurencieschopnosti budú výroba a výrobné operácie reorganizované, čo sa dotkne 130 zamestnancov, 17 %, odštepného závodu Jasná. Spoločne so zástupcami zamestnancov – odborovou organizáciou, sa budeme snažiť nájsť pre všetkých dotknutých zamestnancov vhodné riešenia a poskytnúť im v čase tejto zmeny adekvátnu podporu," uviedla s tým, že zamestnancov prepustia k 31. augustu.

Z pohľadu pracovných pozícií sa prepúšťanie dotkne prierezovo všetkých profesií od administratívy, cez obslužných zamestnancov až po výrobných robotníkov. Za účelom poskytnutia informácií o aktuálnych voľných pracovných miestach budú prepúšťaných bezodkladne kontaktovať pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Liptovskom Mikuláši.

"Zároveň pre prepúšťaných zamestnancov úrad zrealizuje burzu práce, s cieľom umiestniť ich do následného pracovného procesu. Prejdeme tiež s nimi všetky možné varianty ako sa zamestnať, pri využívaní nástrojov aktívnych opatrení trhu práce, ako je možnosť dochádzať za prácou v regióne, ďalšieho vzdelávania a prípravy pre trh práce, respektíve rekvalifikačných kurzov, či zamestnania sa v niektorej z krajín Európskej únie," vysvetlila riaditeľka ÚPSVaR v Liptovskom Mikuláši Janka Chomisteková.

Ikea Industry je svetovo najväčším výrobcom dreveného nábytku a je integrovanou súčasťou Ikea Group. Má 43 výrobných závodov v 11 krajinách sveta s počtom okolo 20.000 zamestnancov. Na Slovensku Ikea Industry Slovakia, s.r.o., zamestnáva približne 1875 pracovníkov. Závod na výrobu nábytku Jasná má 732 zamestnancov a produkuje nábytok z masívneho dreva.