Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Obrat bratislavskej predajne IKEA vo finančnom roku 2012 mierne klesol

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Rozšírenie bratislavského obchodného domu prebehlo vlani počas jeho plnej prevádzky. Spoločnosť investovala do rozšírenia predajnej plochy a parkovacích priestorov 35 miliónov eur.

Bratislava 15. januára (TASR) - Vo finančnom roku 2012 dosiahla spoločnosť IKEA na Slovensku obrat vo výške viac ako 65,75 milióna eur. Oproti predchádzajúcemu roku ide o pokles o viac ako 650.000 eur.

"To bolo vďaka tomu, že sme prestavovali obchodný dom a bola to pomerne extenzívna prestavba," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ spoločnosti IKEA Česko, Maďarsko a Slovenská republika Marek Feltl.

Rozšírenie bratislavského obchodného domu prebehlo vlani počas jeho plnej prevádzky. Spoločnosť investovala do rozšírenia predajnej plochy a parkovacích priestorov 35 miliónov eur. Z pôvodných 21.500 m2 sa predajňa rozrástla na súčasných 36.600 m2, pričom sa zvýšil aj počet zamestnancov. Vďaka 30 novým pracovným pozíciám ich na prevádzke momentálne pracuje 370. "Pre Česko, Slovensko a Maďarsko je tento obchodný dom najväčší čo sa týka počtu m2," zdôraznil Feltl.

Predajňu IKEA v hlavnom meste vlani navštívilo 2,8 milióna ľudí, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 4 %. Zo všetkých návštevníkov obchodného domu sa zákazníkmi stala zhruba polovica, čiže 1,4 milióna ľudí.

Do konca roka 2016 plánuje spoločnosť spustiť na českom, maďarskom a slovenskom trhu predaj svojich výrobkov na internete. V rámci ďalšej expanzie chce firma v nasledujúcich šiestich rokoch otvoriť nové obchodné domy v Košiciach, Prahe, Plzni a Hradci Králové. Ako Feltl podotkol, v rámci plánov v Košiciach je momentálne problémom zvoliť správnu veľkosť možného obchodného domu. Naznačil, že by mohlo ísť o prevádzku s menšou predajnou plochou, aké momentálne spoločnosť testuje v Nemecku.