Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

IKEA vyretušovala z katalógu všetky ženy

Ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Napríklad, v katalógu určenom pre švédsky trh je fotografia matky stojacej s dieťaťom pri umývadle, kým v saudskoarabskej mutácii je dieťa samo.

Štokholm 1. októbra (TASR) - Švédska nábytkárska firma IKEA odstránila zo svojho najnovšieho katalógu určeného pre Saudskú Arábiu všetky fotografie žien, informovali švédske noviny The Local.

IKEA dáva v 38 krajinách sveta do obehu asi 200 miliónov výtlačkov katalógu s produktmi. Najnovší katalóg vychádza v 27 jazykových mutáciách. Všetky sú identické s výnimkou toho, ktorý sa dostane na trh v Saudskej Arábii, kde ženy z fotografií vyretušovali. Napríklad, v katalógu určenom pre švédsky trh je fotografia matky stojacej s dieťaťom pri umývadle, kým v saudskoarabskej mutácii je dieťa samo. Na stránkach katalógu chýba aj portrétová fotografia návrhárky produktovej línie PS.

Švédska ministerka hospodárstva Ewa Björlingová už vyjadrila nespokojnosť s týmto stavom, keď povedala, že "ženy nemožno vymazať z reality". Podľa jej slov ide o dôkaz, že pokiaľ ide o dosiahnutie rovnoprávnosti mužov a žien, pred Saudskou Arábiou je ešte dlhá cesta.

Rozhodnutie IKEA kritizoval aj právnik Klas Borgström, ktorý bol v rokoch 2000-07 švédskym ombudsmanom pre rodovú rovnosť. Podľa neho by nábytkárska firma mala rešpektovať etické princípy platné vo Švédsku. Dodal, že nemožno robiť marketing a predávať a súčasne diskriminovať ženy. Podľa jeho názoru by firma urobila lepšie, keby sa stiahla zo saudskoarabského trhu.