Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Impact Inkubátor podporí mladých podnikateľov, šancu majú najmä ženy

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Inkubátor ašpirujúcim mladým podnikateľom pomôže vytvoriť udržateľný biznis plán a získať základy napríklad v oblasti legislatívy, marketingu či účtovníctva.

Bratislava 8. júna (TASR) - Začínajúci mladí podnikatelia či malé tímy môžu využiť nový inkubačný a vzdelávací program pre startupy Impact Inkubátor. Trojmesačná séria 15 workshopov je zameraná na intenzívny rozvoj mladých projektov s cieľom napomôcť zvýšiť ich šance na úspech a dlhodobú udržateľnosť.

"Impact Inkubátor poskytne od septembra možnosť rozbehnúť biznis približne 15 projektom vybraným odbornou komisiou. Prihlásené startupy by už v tom čase mali mať prvých zákazníkov a aspoň približnú predstavu o svojom mieste na trhu. To im umožní získané vedomosti aplikovať priamo na svoj reálny projekt a ukončiť inkubátor s dlhodobou perspektívou do budúcnosti," uviedol spoluzakladateľ a riaditeľ Impact HUB Bratislava Branislav Šmidt.

Inkubátor ašpirujúcim mladým podnikateľom pomôže vytvoriť udržateľný biznis plán a získať základy napríklad v oblasti legislatívy, marketingu či účtovníctva. Predovšetkým je však zameraný na schopnosť kriticky vyhodnotiť samotné zameranie svojho biznisu a jeho trhový potenciál. Jednotlivé workshopy vedú odborníci a ľudia z praxe, ako aj skúsení biznismeni, ktorí úspešne rozbehli viaceré projekty a firmy.

Podľa Šmidta šancu majú všetky kvalitné nápady a perspektívne projekty. Pôjde najmä o startupy, ktoré aktívne riešia podnikanie s pozitívnym spoločenským dopadom. Zároveň by chcel, aby sa v čo najväčšej miere zapojili ženy – startupistky.

Práve podpora podnikateliek a mladých podnikateľov je oblasťou, ktorej sa dlhodobo venuje aj Nadácia VÚB. "Žien podnikateliek je v porovnaní s mužmi na Slovensku len polovičný počet. Ich nižší podnikateľský potenciál vyplýva zo slabšieho vnímania príležitostí, ženy sú vo všeobecnosti opatrnejšie a menej si v biznise veria. Podľa našich skúseností je to však predovšetkým dôsledok nedostatku skúseností a chýbajúceho systému vzdelávania. Aj preto radi pomáhame projektom ako Impact Inkubátor, ktorý mladým ľuďom s kvalitnými nápadmi umožňuje vstúpiť do sveta podnikania sebavedomo a s výhľadom dlhodobého úspechu," uviedla zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky Elena Kohútiková.