Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Imrecze: Efektívna daňová sadzba DPH vlani prevýšila 15 %

Na snímke prezident Finančnej správy František Imrecze Foto: TASR - Michal Svítok

Od januára 2017 je podľa neho v legislatíve platné tzv. skrátené vyrubovacie konanie.

Bratislava 23. marca (TASR) - Finančná správa vyberá najviac daní v histórii Slovenska. Efektívna daňová sadzba (EDS) k 31. decembru 2016 prevýšila úroveň 15 %. Informoval o tom dnes na brífingu prezident finančnej správy František Imrecze.

"Máme najvyššiu efektívnu daňovú sadzbu DPH od začiatku roku 2007. Má hodnotu 15,12 %," spresnil. Pre štátny rozpočet SR to podľa jeho slov "znamená prírastok vo výbere DPH od roku 2012 v hodnote vyše 2,66 miliardy eur, čo zodpovedá prírastku hrubého domáceho produktu (HDP) v hodnote 3,29 %".



Keďže je to efektivita výberu daní, tak tento údaj aj v absolútnej hodnote, aj percentuálna sadzba sú podľa neho "očistené" od makroekonomického vývoja. "Zodpovedá to reálnej efektivite práce finančnej správy a všetkých opatrení v akčných plánoch boja proti dňovým podvodom od roku 2012 do roku 2016," konštatoval.

Pripomenul, že nominálna sadzba DPH v SR je 20 %. "Dno (výberu) bolo v 3. kvartáli roku 2012, kedy hodnota EDS dosiahla úroveň 11,8 %. To znamená, že v 3. kvartáli 2012 sme vyberali o niečo viac ako 50 % z toho, čo sme mali v oblasti DPH na Slovensku vybrať. Dnes EDS je 15,12 % a vyberáme 75 % toho, čo máme od tejto krajiny vybrať v oblasti DPH," podčiarkol.



K prezentovaným číslam podľa Imreczeho prispela aj tzv. daňová kobra. "Celkový nález daňovej kobry od roku 2012 má hodnotu vyššiu ako 710 miliónov eur, z toho nevyplatený nadmerný odpočet DPH viac ako 76 miliónov eur," priblížil. Momentálne je rozpracovaných 192 daňových kontrol, z ktorých sa očakáva nález za 85 miliónov eur.

"Za prelomové opatrenie v boji v proti daňovým podvodom na DPH sme považovali a stále považujeme zavedenie tzv. kontrolného výkazu DPH. Prijali sme viac ako 4,5 milióna kontrolných výkazov v celkovom počte transakcií takmer 445 miliónov," povedal. Dôležitý je podľa neho vývoj rizikových transakcií z ich celkového počtu. "Rizikové transakcie nám poklesli od januára 2014, teda od dátumu zavedenia kontrolného výkazu DPH, z úrovne 20,14 % na 12,11 % v novembri 2016," poznamenal.



K dobrému výberu daní určite podľa neho prispeli aj ďalšie zavedené opatrenia, ako obmedzenie hotovostných platieb, možnosť uložiť zábezpeku na daň pri registrácii na DPH, taktiež možnosť zrušiť registráciu na DPH rizikovému subjektu. "Veľmi pomohlo zavedenie virtuálnej registračnej pokladnice, zavedenie systému na distribúciu, objednávanie kontrolných známok u spotrebných daní," doplnil.

Od januára 2017 je podľa neho v legislatíve platné tzv. skrátené vyrubovacie konanie. Opatrenie tzv. superzaisťovací príkaz umožňuje daňovej správe pri opodstatnenom riziku zaistiť hotovostné zdroje na účtoch subjektu, ktorý je podozrivý z daňového podvodu.

"V novom akčnom pláne chceme rozšíriť superzaisťovací príkaz o superzaisťovací príkaz na majetok, ktorý má dnes právo zrealizovať len Kriminálny úrad finančnej správy v opodstatnených prípadoch. Za dôležité opatrenie považujeme aj skrátenie lehoty na námietky zaujatosti pri výkone daňovej kontroly," informoval.

Nový akčný plán boja proti daňovým odvodom na roky 2017 a 2018 je podľa neho "prakticky pripravený na schválenie vo vláde, ktoré sa udeje, verím, v najbližších týždňoch". Jedným z najdôležitejších opatrení plánu je účelové zlučovanie firiem, čo je podľa neho "dramatický problém pre efektívny boj proti daňovým odvodom".

"Chceme tomu zabrániť tým, že subjekt bude musieť informovať finančnú správu v nejakej lehote pred samotným zlúčením, aby finančná správa urobila rizikový profil a zlúčenie povolila alebo nepovolila," dodal Imrecze. Finančná správa podľa neho taktiež zavedie tzv. index daňovej spoľahlivosti, ako aj vytvorí jednotné analytické centrum pre online výmenu citlivých informácií medzi vybranými štátnymi orgánmi.