Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

IMRECZE: Odmietam tvrdenia, že systém finančnej správy je nefunkčný

Na archívnej snímke prezident Finančného riaditeľstva SR František Imrecze Foto: TASR/Martin Baumann

Prezident Finančného riaditeľstva reagoval na vyjadrenia strán KDH a SaS, ktoré vyhlásili, že finančná správa poslala zlé informácie do poisťovní práve v dôsledku nefunkčnosti informačného systému.

Bratislava 31. júla (TASR) - Informačný systém finančnej správy je plne funkčný. Vyhlásil to na dnešnej tlačovej konferencii prezident Finančného riaditeľstva (FR) SR František Imrecze.



"V integrovanom systéme finančnej správy sme doteraz spracovali viac ako 1,5 milióna daňových priznaní. Výber daní na hotovostnej báze stúpol medziročne o 15,2 %, čo predstavuje viac ako 651 miliónov eur. Tieto fakty svedčia o tom, že informačný systém je funkčný, pretože inak by v ňom nebolo možné spracovať viac ako 1,5 milióna daňových priznaní," poznamenal Imrecze.



Reagoval tak na vyjadrenia opozičných strán KDH a SaS, ktoré vyhlásili, že finančná správa poslala zlé informácie do zdravotných poisťovní a Sociálnej poisťovne (SP) práve v dôsledku nefunkčnosti informačného systému. Daňovníci tak podľa KDH dostali chybné ročné zúčtovanie od zdravotných poisťovní. "Je nekompetentné, vecne nesprávne a absurdné mýliť si nefunkčnosť systému s jeho výstupnými zostavami. Zladenie takto rozsiahlych výstupných zostáv s informačnými systémami okolitých inštitúcií, keď sa to deje prvýkrát, hovorím o Sociálnej poisťovni a Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, nemôže prebehnúť na prvý raz bez problémov," upozornil Imrecze.

Vysvetlil, že práve v týchto dňoch sa uskutočňuje "zlaďovanie" informačného systému finančnej správy so systémami oboch inštitúcií. "Odmietam vyhlásenia, že zostavy sú generálne obsahovo nesprávne. Disproporcie, ktoré tieto zostavy vykazovali, sme v prípade SP už odstránili," priblížil šéf daniarov s tým, že informácie od úradu pre dohľad dostala finančná správa dnes. "Okamžite sme ju spracovali a začali ju riešiť. Disproporcie, ktoré v týchto zostavách máme evidované, vieme odstraňovať rádovo v hodinách," dodal Imrecze.