Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

IMRECZE: Virtuálna pokladnica poctivým podnikateľom zjednoduší život

Foto: TASR/Martin Baumann

Podnikatelia na Slovensku, ktorí by sa chceli zaregistrovať a používať virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP), môžu tak urobiť už o niekoľko dní.

Bratislava 27. februára (TASR) – Podnikatelia na Slovensku, ktorí by sa chceli zaregistrovať a používať virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP), môžu tak urobiť už o niekoľko dní. Od 2. marca Finančná správa (FS) SR spustí registráciu na svojej webovej stránke www.financnasprava.sk a od 1. apríla uvedie virtuálnu pokladnicu do plnej prevádzky. Bezplatne ju budú môcť používať zatiaľ len tí podnikatelia, ktorí nepoužívajú elektronickú registračnú pokladnicu, a pod podmienkou, že pri platbách v hotovosti vydajú maximálne 1000 blokov mesačne.

"Virtuálna registračná pokladnica je systém, ktorý sám osebe je jedným z komponentov systému boja proti daňovým podvodom. Zároveň umožňuje podnikateľom veľmi jednoduchým spôsobom evidovať svoje hotovostné transakcie, a to jednak prostredníctvom počítača, notebooku, tabletu alebo aj prostredníctvom mobilného telefónu. VRP sa bude dať veľmi jednoducho používať. Podnikatelia sa budú prihlasovať prostredníctvom portálu finančnej správy a evidovať všetky svoje transakcie. Bločky si budú môcť tlačiť buď na tlačiarni v kancelárii, alebo na malej tlačiarni pripojenej k mobilu," informoval dnes prezident Finančnej správy (FS) SR František Imrecze.

Zároveň so spustením virtuálnej registračnej pokladnice FS uvádza na trh aj aplikáciu, ktorá sa volá overenie pokladničných dokladov. Prístupná bude všetkým občanom, ktorí si budú chcieť overiť, či ich platba v hotovosti bola realizovaná cez VRP. Aplikáciu si budú môcť stiahnuť a overovať tak bločky z VRP. Jedinečný ID kód na bločku z virtuálnej pokladnice je totiž šifrovaný.

"Potrebujeme zabrániť tomu, aby dáta z týchto transakcií podnikateľov unikli. Rovnako potrebujeme chrániť ľudí, ktorí s aplikáciou pracujú a poznajú, akým spôsobom generuje kódy. Týka sa to tak našich zamestnancov, ako aj dodávateľov projektu. VRP je obstaraná vo vyhradenom režime rovnako ako všetky aplikácie vo FS, ktoré priamo slúžia na boj proti daňovým únikom a spracovávajú živé transakcie u podnikateľov v on-line systéme," povedal TASR Imrecze.

Šifrovaný kód je pretavený do QR kódu na bločku, ktorý si môže každý oskenovať prostredníctvom aplikácie - overenie pokladničných dokladov a bude si tak môcť porovnať, či to, čo vidí na obrazovke mobilného telefónu z pohľadu dodávateľa, času dodávky, predmetu toho, čo kúpil v určitej hotovosti, je v súlade s tým, čo vidí fyzicky na papieri. Aplikácia mu potvrdí, či platba bola realizovaná cez virtuálnu pokladnicu, alebo nebola, a to potom môže nahlásiť priamo prostredníctvom aplikácie finančnej správe.

Podnikatelia môžu VRP používať zdarma, všetky transakcie sa zaznamenávajú on-line v centrálnom registri pokladničných dokladov, ktorý FS využíva na analytické účely. "Som hlboko presvedčený, že všetkým podnikateľom, ktorí chcú poctivo a slušne podnikať, virtuálna pokladnica zjednoduší život už len tým, že tým istým prístupovým menom a heslom sa prihlásia do nej cez počítač, tablet aj mobilný telefón," doplnil šéf FS.