Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Imuna Pharm otvorila novú prevádzku, vyrába tam infúzne roztoky

Spoločnosť Imuna Pharm, a. s., v obci Šarišské Michaľany v okrese Sabinov slávnostne otvorila prevádzku pre výrobu infúznych roztokov 12. februára 2016. Snímka z novej plniacej linky infúznych roztokov. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pracovisko zabezpečí v prípade potreby sebestačnosť Slovenska v oblasti výroby infúznych roztokov


Šarišské Michaľany 12. februára (TASR) – Farmaceutická spoločnosť Imuna Pharm, a. s., so sídlom v Šarišských Michaľanoch (okres Sabinov) otvorila dnes novú prevádzku určenú na výrobu základných a špeciálnych infúznych roztokov. Investícia v celkovej hodnote 12 miliónov eur predstavuje pre spoločnosť krok k modernizácii. Výstavba novej prevádzky bola financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, spoločnosť sa podieľala na spolufinancovaní projektu sumou osem miliónov eur.

Pracovisko zabezpečí v prípade potreby sebestačnosť Slovenska v oblasti výroby infúznych roztokov. Spustením prevádzky firma vytvorila 23 nových pracovných miest. Informovala o tom predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka spoločnosti Martina Vulganová.

Doteraz v Imune plnili svoje výrobky do sklenených obalov. Nová prevádzka je orientovaná na výrobu infúznych roztokov v jedno-, dvoj- a trojkomorových vakoch. Špecifické balenie umožňuje zdravotníckemu personálu podávať naraz pacientom spolu dve až tri účinné látky v jednom balení. Nové balenie zlepšuje zdravotníckemu personálu manipuláciu a šetrí čas.

Ďalšou novinkou je produkcia intravenózne podávaných antibiotík, ktoré sú štandardne distribuované v infúznych vakoch. Z nových výrobných liniek budú zároveň odchádzať nielen produkty v novom obale, ale aj v nových objemoch. „V súčasnosti sme vyrábali len 100-, 250- a 500-mililitrové. Spustením novej prevádzky budeme vyrábať od 100 mililitrov až po päť litrov. Ďalší rozdiel je, že budeme vedieť tieto vaky baliť do sekundárnych obalov a následne sterilizovať, čím umožníme používanie aj na aseptických sálach. Ďalším benefitom je, že budeme vedieť pridať nové produkty, ktoré doteraz Imuna nevyrábala,“ uviedla Vulganová.

Podľa jej slov, prechod zo sklenených obalov na špeciálne vaky neznamená, že vo výrobe úplne skončili s plnením roztokov do fliaš. „Sú aj segmenty, kde sa musia roztoky zahrievať a vtedy sú potrebné sklenené obaly. Preto túto prevádzku naďalej udržiavame a podľa potreby ju kampaňovito budeme vedieť spustiť,“ doplnila generálna riaditeľka.

Rozšírením svojho portfólia spoločnosť očakáva, že jej objemy výroby vzrastú. Chcú expandovať na trhy, kde dokážu konkurovať cenou. V súčasnosti vyvážajú do krajín bývalého Sovietskeho zväzu a začínajú sa viac presadzovať aj v Európe. Dôležitým je pre spoločnosť aj domáci trh.

V spoločnosti Imuna Pharm aktuálne pracuje 178 pracovníkov, do niekoľkých mesiacov by ich počet mal narásť na 200. V Šarišských Michaľanoch má výrova liečiv 63-ročnú históriu, v časoch, keď to bol ešte štátny podnik, tu pracovalo okolo 4000 zamestnancov.

Vedúci služobného úradu a riaditeľ Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Ján Mazag zaželal spoločnosti, aby dodržiavala štandardy, ktoré ich ústav kontroluje, nie preto, aby kontrola dopadla dobre, ale aby s ich prípravkami boli spokojní riaditelia nemocníc a distribučné spoločnosti, no hlavne, aby dobre slúžili pacientom na poskytovanie zdravotnej starostlivosti.