Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

India a európske združenia EFTA uzavreli dohodu o voľnom obchode

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin počas prejavu v Naí Dillí hovoril o nových príležitostiach, ktoré v súvislosti s dohodou vznikli Indii aj členským štátom EFTA.

Naí Dillí 10. marca (TASR) - Štyri členské štáty Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) uzavreli dohodu o voľnom obchode s Indiou. Dohoda zahŕňa investície Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska v Indii vo výške približne 100 miliárd amerických dolárov (91,47 miliardy eur), oznámilo v nedeľu indické ministerstvo obchodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Švajčiarsky minister hospodárstva Guy Parmelin počas prejavu v Naí Dillí hovoril o nových príležitostiach, ktoré v súvislosti s dohodou vznikli Indii aj členským štátom EFTA. Európske združenie získa prístup na dôležitý rastový trh a India priláka ďalšie investície, čo v konečnom dôsledku povedie k zvýšeniu počtu pracovných miest s vysokou kvalifikáciou, povedal. Rokovania o obchodnom pakte trvali 16 rokov.

EFTA vzniklo v roku 1960 a v súčasnosti je desiatym najdôležitejším obchodným blokom na svete v oblasti priemyselných tovarov a ôsmym najdôležitejším z pohľadu služieb. V posledných rokoch India uzavrela obchodné dohody o voľnom obchode s Austráliou a Spojenými arabskými emirátmi. Rokovania o dohode so Spojeným kráľovstvom sú podľa pozorovateľov v pokročilom štádiu.

(1 EUR = 1,0932 USD)