Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

India láka výrobcov smartfónov, v raste ich predaja už predbehla Čínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lídrom na indickom trhu so smartfónmi je Samsung.

Naí Dillí 23. januára (TASR) - V globálnom boji o peňaženky spotrebiteľov sa India stáva novou Čínou. Najvýstižnejšie to dokumentuje vývoj na trhu so smartfónmi, konštatuje agentúra Bloomberg.

Neuveriteľné tempo rastu predaja smartfónov v Číne, ktorá sa tak stala najväčším svetovým trhom s tzv. inteligentnými telefónmi, je už minulosťou.

Dopyt po nových smartfónoch v Číne už takmer nerastie a tvrdá konkurencia tlačí ich ceny nadol. Samozrejme, že sa na ich predaji odrazilo aj spomaľovanie ekonomiky. Faktom tiež je, že počet tzv. potenciálnych prvých kupcov už v Číne dosahuje svoj limit. To prinútilo najväčších výrobcov telefónov, aby obrátili pozornosť na Indiu.

Odbyt smartfónov v Indii je zatiaľ relatívne malý, ale krajina ponúka obrovské príležitosti. India má takmer toľko obyvateľov ako Čína. Predaj smartfónov v Indii v 2. kvartáli 2015 vzrástol o 44 %, zatiaľ čo v Číne sa zvýšil len o 2 %. Spoločnosť IDC, ktorá sa venuje prieskum trhov, predpovedá, že predaj inteligentných telefónov v Indii onedlho predbehne ich odbyt v Severnej Amerike.

Čína však naďalej zostane najväčším svetovým trhom so smartfónmi, ale tempo rastu ich predaja bude mierne.

IDC predpovedá, že o Indii sa bude v súvislosti so smartfónmi v najbližších rokoch veľa hovoriť. Jedným zo signálov rastúceho významu tohto trhu pre výrobcov telefónov je aj žiadosť amerického koncernu Apple o povolenie na otvorenie vlastného obchodu v Indii.

Apple donedávna predával iPhone na indickom trhu v nezávislých obchodoch. No dopyt po jeho výrobkoch v Indii stúpa tak rýchlo, že sa rozhodol otvoriť si vlastný značkový obchod.

Lídrom na indickom trhu so smartfónmi je však jeho rival Samsung, ktorý mal v 3. štvrťroku 24-% podiel na trhu v krajine, zatiaľ čo Apple zatiaľ len 2-%.

Apple konkrétne čísla o predaji v Indii nezverejnil, ale generálny riaditeľ spoločností Tim Cook uviedol, že v 2. kvartáli sa medziročne takmer zdvojnásobil. A v októbri vyhlásil, že ho ohromili výsledky z Indie a Vietnamu.