Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Indikátor ekonomického sentimentu sa v auguste 2015 príliš nezmenil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa v auguste 2015 príliš nezmenil. Oproti predchádzajúcemu mesiacu jeho hodnota klesla o 0,1 bodu na 99,1. Priaznivý vývoj v priemysle, v službách a medzi spotrebiteľmi negoval nepriaznivý vývoj v stavebníctve a obchode. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 3,4 bodu aj za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,2 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle v auguste vzrástol oproti júlu o 5,4 percentuálneho bodu na hodnotu 4,7, pričom prekročil o 2,7 bodu úroveň dlhodobého priemeru. Rast indikátora priaznivo ovplyvnil pozitívny vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a rast objednávok.

Rast indikátora dôvery v stavebníctve sa v auguste zastavil a jeho hodnota oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla o 4,5 bodu na negatívnu hodnotu 9,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení úrovne objednávok a očakávanej zamestnanosti. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 18,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode (14,7) klesol v auguste v porovnaní s júlom o 2,3 percentuálneho bodu najmä vplyvom negatívneho vývoja súčasných podnikateľských aktivít a rastu stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách v auguste vzrástol, jeho hodnota (7,3) sa v porovnaní s júlom zvýšila o 5,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený pozitívnymi hodnoteniami najmä podnikateľskej situácie a súčasného dopytu.

Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste zlepšila. Oproti júlu 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s negatívnou hodnotou 15,4 vzrástol o 3 body v dôsledku zníženia obáv pri všetkých jeho zložkách (perspektívy úspor domácností, názory na očakávanú hospodársku situáciu na Slovensku, odhadovaný vývoj nezamestnanosti a očakávaná finančná situácia v domácnosti). Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 3,5 bodu nepriaznivejší ako v rovnakom období minulého roka, avšak prevyšoval dlhodobý priemer.