Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Indikátor ekonomického sentimentu sa ani v januári 2016 nezlepšil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spotrebiteľská atmosféra sa opäť zlepšila a v januári dosiahla svoje 13-mesačné maximum.

Bratislava 29. januára (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) sa ani v januári 2016 nezlepšil. Oproti predchádzajúcemu mesiacu jeho hodnota (98,3) klesla o 0,7 bodu v dôsledku negatívneho vývoja v stavebníctve, službách a čiastočne aj v obchode, kým v priemysle a medzi spotrebiteľmi dôvera vzrástla. Aktuálne IES zaostáva za hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 5,4 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru o 5,8 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v januári oproti decembru zvýšil o 16,6 bodu na 11,3, čím presiahol o 9,3 bodu úroveň dlhodobého priemeru a predstavuje najvyššiu hodnotu od januára 2011. Vývoj indikátora ovplyvnilo očakávané zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace a zvýšenie celkového počtu objednávok.

V januári indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 4 body na negatívnu hodnotu 9,5 vplyvom nepriaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 17,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode (10,0) klesol v januári v porovnaní s decembrom o 0,7 percentuálneho bodu a to vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob.

Indikátor dôvery v službách v januári poklesol, jeho negatívna hodnota (0,3) sa v porovnaní s decembrom znížila o 2 percentuálne body. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu, ako aj dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili pozitívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra sa opäť zlepšila a v januári dosiahla svoje 13-mesačné maximum. Oproti decembru 2015 sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery na zápornej úrovni 5,3 vzrástol o 4,6 bodu v dôsledku zvýšenia dôvery pri všetkých zložkách, no najmä pri odhadovanom vývoji nezamestnanosti. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 2 body priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval aj dlhodobý priemer.