Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Indikátor OECD naznačuje ďalšie spomalenie ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnota ukazovateľa pod úrovňou 100 hovorí o tom, že globálna ekonomika rastie pod jej dlhodobým trendom, uviedol Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Bratislava 12. februára (TASR) - Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) zverejnila svoje predstihové indikátory, ktoré sledujú vývoj v 39 krajinách v decembri minulého roka. Index spadol na hodnotu 99,2, čo je najmenej od októbra 2009. Ide tak o najnovší ukazovateľ, ktorý naznačuje prichádzajúce ekonomické spomalenie, vyplýva z analýzy Petra Garnryho, akciového stratéga Saxo Bank.

"Hodnota ukazovateľa pod úrovňou 100 hovorí o tom, že globálna ekonomika rastie pod jej dlhodobým trendom," uviedol Garnry. Jeho úroveň navyše stále klesá, čo znamená, že sa spomaľuje aj tempo ekonomického rastu. "S ohľadom na to sa môžeme pri makrovýsledkoch za prvý štvrťrok dočkať nepríjemného prekvapenia," mieni Garnry.

Svetová ekonomika sa podľa analytika môže pohnúť dvoma smermi. Nasledovať bude alebo typické cyklické spomalenie, keď sa globálnej ekonomike podarí tesne sa vyhnúť recesii, alebo budú sily smerujúce nadol také silné, že budú musieť svojimi záchrannými opatreniami zasahovať vlády a centrálne banky. Všetky uvedené údaje majú výrazný dosah aj na Slovensko, ktorého exportne orientovaná ekonomika je úzko zviazaná so svetovým trhom.

Klesajúci trh a s ním aj hodnoty akcií však nemajú iba negatívne dôsledky. "V tejto etape ekonomického cyklu sa dá slušne zarobiť kontrariánskym prístupom k akciovému trhu," upozornil analytik. Platí však, že akcie v súčasnosti ako celok poskytujú negatívny výnos. Užitočným postojom môže byť príprava na fázu nasledujúceho cyklického oživenia, pretože tá ponúka pri akciách vždy zaujímavé príležitosti.

Určitú mieru nádeje dávajú podľa Garnryho predstihové indikátory pre Južnú Kóreu, ktoré sa v závere roka stabilizovali, čo môže naznačovať obrat a nástup oživenia. Ekonomika tejto ázijskej krajiny v posledných 20 rokoch s istou dávkou presnosti predznamenáva vývoj ostatných svetových ekonomík. Je to najmä z dôvodu previazanosti jej automobilových a lodiarskych spoločností na čínsky trh.

"Musíme si však byť vedomí aj možných falošných signálov. K takým došlo napríklad v roku 2011, keď Južná Kórea síce začala v úvode toho roka po finančnej kríze rásť tempom mierne nad trendom. Predstihové ukazovatele tiež stúpali vyššie. Následne však prišla grécka kríza, ktorá sa veľmi rýchlo rozšírila do Európy a sveta ako eurokríza," dodal analytik.