Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

INESS: Priemerný náklad na vytvorené pracovné miesto bol 28.524 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Relatívne náklady na investičné stimuly v porovnaní s predchádzajúcim obdobím podľa INESS klesli.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Vláda v rokoch 2017 - 2022 udelila 75 investičných stimulov v hodnote vyše 272 miliónov eur na projekty, ktoré vytvorili 9575 pracovných miest. Priemerný náklad na jedno vytvorené pracovné miesto predstavoval 28.524 eur. Priemerná výška oprávnených investičných nákladov dosiahla približne 21,5 milióna eur, pričom priemerná výška jedného investičného stimulu presiahla sumu 3,6 milióna eur. Informoval o tom Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) v publikácii Investičné stimuly v rokoch 2017 - 2022.

Investičné stimuly sú podľa autora publikácie Samuela Jurčišina dlhodobo vnímané ako nástroj na zmenšovanie regionálnych rozdielov. V sledovanom období smerovalo 53 % štátnej pomoci práve do okresov s nadpriemernou nezamestnanosťou. Najväčší objem investícií získali Košický a Trnavský kraj, pričom každý stimuloval za sledované obdobie investície v hodnote takmer 360 miliónov eur.

"Analýza dát z rokov 2017 - 2022 ukazuje, že situácia sa z pohľadu smerovania stimulov oproti minulosti zmenila. Kým analýza dát z rokov 2002 - 2016 odhalila, že viac než 75 % objemu investičných stimulov išlo do okresov s podpriemernou nezamestnanosťou, za roky 2017 - 2022 počtom 'zvíťazili' okresy a kraje s nadpriemernou nezamestnanosťou," uviedol Jurčišin.

Relatívne náklady na investičné stimuly v porovnaní s predchádzajúcim obdobím podľa INESS klesli. Za sledované obdobie dosiahol podiel investičných stimulov 1,62 % objemu peňazí vybraných na dani z príjmu právnických osôb. Jeden investičný stimul mal v priemere vytvoriť 128 pracovných miest. Konkrétne parametre udelených stimulov sú však podľa INESS naďalej premenlivé a postavené na náhode.

"INESS naďalej zdôrazňuje potrebu prejsť od stimulovania vybraných 'víťazov' prostredníctvom investičných stimulov k zlepšovaniu podnikateľského prostredia ako celku, ktoré pomôže plošne domácim aj zahraničným firmám na Slovensku, starým aj práve začínajúcim," uzavrel Jurčišin.