Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Infineon bude dodávať čipy pre automobilky Kia a Hyundai

Na archívnej snímke z 21. februára 2019 logo nemeckého výrobcu čipov Infineon počas valného zhromaždenia spoločnosti v Mníchove. Foto: TASR/AP

Automobilky boli dokonca nútené obmedziť výrobu pre nedostatok polovodičov, kritických komponentov v konvenčných aj elektrických vozidlách (EV).

Berlín 18. októbra (TASR) - Nemecký výrobca čipov Infineon podpísal dohodu o dodávke polovodičov juhokórejským automobilkám Kia a Hyundai, ktoré sa snažia o diverzifikáciu dodávateľských reťazcov po problémoch s globálnym nedostatkom čipov. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Infineon v stredu oznámil, že "vybuduje a vyhradí výrobné kapacity" na dodávky polovodičov pre Hyundai a Kia do roku 2030, pričom tieto obe automobilky podporia projekt finančnými príspevkami.

Výrobcovia automobilov na celom svete zápasili v uplynulých rokoch s nedostatkom polovodičových čipov, ktorý vyvolal prudký nárast dopytu po domácej elektronike, a tiež prerušenie dodávateľského reťazca počas pandémie ochorenia COVID-19.

Automobilky boli dokonca nútené obmedziť výrobu pre nedostatok polovodičov, kritických komponentov v konvenčných aj elektrických vozidlách (EV).

Toto partnerstvo nielenže umožní spoločnostiam Hyundai Motor a Kia stabilizovať ponuku polovodičov, ale zároveň im pomôže upevniť si pozície na globálnom trhu elektrických vozidiel, uviedol koncern Hyundai vo vyhlásení.

Problémy s dodávkami sa v predchádzajúcich mesiacoch zmiernili, ale ťažkosti podnietili tlak na zníženie závislosti od Ázie, kde sa vyrába väčšina čipov, a na zvýšenie ich výroby v Európe a Spojených štátoch.

Infineon, jeden z popredných európskych výrobcov čipov, minulý rok predstavil plány na novú továreň v hodnote päť miliárd eur vo východonemeckom meste Drážďany, ktorá sa má otvoriť v roku 2026.