Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa v januári mierne spomalila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Spotrebiteľské ceny v menovej únii vzrástli v januári medziročne o 2,8 %. V decembri minulého roka predstavovala medziročná miera inflácie 2,9 %.

Luxemburg 1. februára (TASR) - Medziročná miera inflácie v eurozóne sa na začiatku tohto roka mierne spomalila, pod čo sa podpísal najmä miernejší rast cien potravín v porovnaní s vývojom v závere roka 2023. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý vo štvrtok zverejnil rýchly odhad.

Spotrebiteľské ceny v menovej únii vzrástli v januári medziročne o 2,8 %. V decembri minulého roka predstavovala medziročná miera inflácie 2,9 %. V medzimesačnom porovnaní zaznamenali spotrebiteľské ceny v eurozóne pokles o 0,4 %. Konečné údaje zverejní Eurostat 22. februára.

Čo sa týka jednotlivých komponentov, najvýraznejšie medziročný vývoj inflácie na začiatku roka ovplyvnil vývoj cien potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. V tejto kategórii vzrástli ceny v januári o 5,7 %, zatiaľ čo v decembri sa zvýšili o 6,1 %.

Naďalej rástli aj ceny služieb, tempo rastu sa však udržalo na decembrovej úrovni. Tak ako v decembri, aj v januári sa ceny v tomto segmente zvýšili v eurozóne o 4 %.

Okrem toho ceny energií pokračovali v poklese, tempo poklesu sa však zmiernilo. V decembri klesli o 6,7 %, v januári dosiahlo tempo poklesu 6,3 %.

Z jednotlivých členských štátov eurozóny rástli spotrebiteľské ceny najvýraznejšie v Estónsku, Chorvátsku, Rakúsku a na Slovensku, pričom vo všetkých menovaných štátoch prekročili 4 %. V Estónsku dosiahla medziročná inflácia 5 %, v Chorvátsku 4,8 % a v Rakúsku a na Slovensku zhodne 4,3 %.