Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v eurozóne sa vo februári zrýchlila na 1,5 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo februári v eurozóne stúpli o 0,3 % a v EÚ o 0,4 %.

Luxemburg 15. marca (TASR) - Inflácia v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) sa vo februári mierne zrýchlila. Motorom rastu cien bolo zdraženie služieb.

Index spotrebiteľských cien vo februári 2018 v eurozóne medziročne stúpol o 1,5 % po náraste o 1,4 % v januári, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat a potvrdil svoj prvý odhad. V rovnakom mesiaci vlani sa inflácia nachádzala na úrovni 1,1 %. V EÚ sa rast cien zrýchlil na 1,6 % z 1,5 % v januári a 1,4 % vo februári 2018.

Najnižšiu medziročnú mieru inflácie zaznamenalo spomedzi krajín EÚ vo februári Írsko (0,7 %), nasledované Gréckom, Chorvátskom a Cyprom (vo všetkých krajinách 0,8 %). Naopak, najvyššia inflácia bola v Rumunsku (4 %), za ktorým nasledovali Maďarsko (3,2 %) a Lotyšsko (2,8 %). Na Slovensku sa spotrebiteľské ceny podľa Eurostatu vo februári medziročne zvýšili o 2,3 %.

Najvýraznejšie k medziročnej inflácii prispeli vo februári v eurozóne ceny služieb (+0,61 percentuálneho bodu), za ktorými nasledovali ceny potravín, alkoholu a tabaku (+0,44 bodu), energií (+0,35 bodu) a neenergetických priemyselných tovarov (+0,09 bodu).

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny vo februári v eurozóne stúpli o 0,3 % a v EÚ o 0,4 %.