Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku sa v decembri spomalila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Za celý rok 2023 dosiahla inflácia v Holandsku 3,8 %.

Amsterdam 11. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Holandsku spomalili v závere minulého roka tempo rastu na takmer 1 % a dosiahli jednu z najnižších úrovní v roku 2023. Údaje holandského štatistického úradu, ktorými štatistici potvrdili predbežný odhad, zverejnil portál RTTNews.

Miera inflácie v Holandsku dosiahla v decembri v medziročnom porovnaní 1,2 % oproti 1,6-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. To je rovnaká úroveň, akú štatistický úrad zverejnil v predbežnom odhade 5. januára.

Decembrový rast spotrebiteľských cien je zároveň jeden z najpomalších za rok 2023. V minulom roku rástli ceny medziročne pomalšie iba v septembri, a to o 0,2 %, a v októbri sa o 0,4 % znížili. V ďalších mesiacoch už bola inflácia vyššia, pričom najvyššiu zaznamenalo Holandsko vo februári, keď dosiahla 8 %.

K zmierneniu decembrovej inflácie prispeli náklady na bývanie a s tým spojené energie, ktoré klesli o 6 %, ako aj ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktorých rast sa spomalil. V novembri vzrástli o 6,2 %, v decembri rast dosiahol približne 4 %.

Za celý rok 2023 dosiahla inflácia v Holandsku 3,8 %. V porovnaní s rokom 2022 sa tak rast cien prudko spomalil, keď oproti roku 2021 vzrástli spotrebiteľské ceny o 10 %.