Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Holandsku sa zrýchlila v januári na 6-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Spotrebiteľské ceny vzrástli v januári medziročne o 3,2 %.

Amsterdam 8. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Holandsku zrýchlili na začiatku roka tempo rastu, pričom inflácia dosiahla najvyššiu úroveň za pol roka. Uviedol to vo štvrtok holandský štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje. Tie potvrdili predbežný odhad. Informoval o tom portál RTTNews.

Spotrebiteľské ceny vzrástli v januári medziročne o 3,2 %, čím štatistický úrad potvrdil odhad z 1. februára. Zároveň to znamená výrazné zrýchlenie tempa rastu v porovnaní s vývojom v decembri, v ktorom inflácia dosiahla 1,2 %. Januárová inflácia je zároveň najvyššia od júla minulého roka, v ktorom sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 4,6 %.

Pod zrýchlenie inflácie sa nemalou mierou podpísali ceny energií. Tie síce klesli, tempo poklesu sa však prudko spomalilo. V januári klesli medziročne o 9,2 %, avšak v decembri pokles dosiahol až 42,1 %.

Bez započítania energií a motorových palív zaznamenalo Holandsko v januári medziročnú infláciu na úrovni 3,5 %. Miera inflácie sa tak mierne zrýchlila, keď v decembri predstavovala 3,4 %.