Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Írsku sa spomalila, priblížila sa k vyše dvojročnému minimu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Pod zmiernenie inflácie na začiatku tohto roka sa podpísali najmä náklady na bývanie a s tým súvisiace energie.

Dublin 15. februára (TASR) - Rast spotrebiteľských cien v Írsku sa na začiatku tohto roka spomalil k 4 % a priblížil sa k vyše dvojročnému minimu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje írskeho štatistického úradu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Írsku v januári 4,1 %, čo v porovnaní s decembrom predstavuje zmiernenie o 0,5 percentuálneho bodu. Januárový rast spotrebiteľských cien je zároveň druhý najmiernejší od septembra 2021, pričom najnižšiu infláciu od daného obdobia zaznamenalo Írsko v novembri minulého roka, keď inflácia dosiahla 3,9 %.

Pod zmiernenie inflácie na začiatku tohto roka sa podpísali najmä náklady na bývanie a s tým súvisiace energie. Ceny v tejto oblasti vzrástli v januári medziročne o 4,3 %, zatiaľ čo v decembri rast dosiahol 5,2 %. Spomalil sa aj rast nákladov na dopravu, a to z 3,4 % v decembri na 2,2 % v januári.

Harmonizovaná miera inflácie sa v januári zmiernila z decembrovej úrovne 3,2 % na 2,7 %. Aj naďalej sa však nachádza nad inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá inflačný cieľ stanovila na 2 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Írsku znížili v januári o 1,3 %. V decembri ešte zaznamenali rast o 0,5 %. Aj harmonizovaná inflácia zaznamenala v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pokles, a to o 1,4 %.