Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Írsku sa zmiernila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pod pokračovanie výrazného rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä náklady na bývanie a súvisiace energie, kde rast dosiahol 4,9 %.

Dublin 8. júla (TASR) - Medziročná miera inflácie v Írsku sa minulý mesiac mierne spomalila, aj naďalej sa však drží v blízkosti vyše 2-ročného maxima, ktoré zaznamenala v máji. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje írskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Írsku vzrástli v júni oproti júnu minulého roka o 1,6 %, po 1,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Májová inflácia bola najvyššia za viac než dva roky.

Pod pokračovanie výrazného rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä náklady na bývanie a súvisiace energie, kde rast dosiahol 4,9 %. Okrem toho výrazne vzrástli aj náklady na dopravu (3,1 %), na zdravotníctvo (2,4 %) a zvýšili sa aj ceny v hoteloch a reštauráciách, konkrétne o 1,7 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v júni zvýšili o 0,2 %. V tomto prípade sa rast mierne zrýchlil, keď v máji inflácia dosiahla 0,1 %.