Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Japonsku zotrváva takmer 1,5 roka nad inflačným cieľom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Medziročná jadrová inflácia (core inflation), ktorá nezahrnuje čerstvé potraviny, zahrnuje však ropné produkty, dosiahla v auguste 3,1 %, rovnakú úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci.

Tokio 22. septembra (TASR) - Jadrová inflácia v Japonsku sa v auguste udržala na úrovni z predchádzajúceho mesiaca, čo však znamená, že takmer 1,5 roka pretrváva nad inflačným cieľom centrálnej banky stanovenom na 2 %. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Medziročná jadrová inflácia (core inflation), ktorá nezahrnuje čerstvé potraviny, zahrnuje však ropné produkty, dosiahla v auguste 3,1 %, rovnakú úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci. To znamená, že už 17 mesiacov sa drží nad inflačným cieľom centrálnej banky. Navyše, prekonala očakávania trhov, ktoré predpokladali jej zmiernenie na 3 %.

Na rovnakej úrovni ako v júli zotrvala aj takzvaná core-core inflation, jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny čerstvých potravín ani ropných produktov a poukazuje tak na zvyšovanie cien v dôsledku dopytu na trhu. Tá dosiahla v medziročnom porovnaní 4,3 %, rovnako ako v júli. Táto situácia zvyšuje tlak na japonskú vládu aj centrálnu banku, ktorá zatiaľ zotrváva na mimoriadne uvoľnenej menovej politike.

Vzhľadom na vývoj inflácie však viacerí analytici predpokladajú, že banka svoj kurz v blízkej dobe zmení. Zároveň sú presvedčení, že na októbrovom zasadnutí Bank of Japan upraví svoju inflačnú prognózu smerom nahor.