Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku v júli mierne spomalila rast

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Spotrebiteľské ceny v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástli o 6,2 %, oznámil v piatok Spolkový štatistický úrad.

Wiesbaden 28. júla (TASR) - Inflácia v Nemecku mierne spomalila rast. Spotrebiteľské ceny v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástli o 6,2 %, oznámil v piatok Spolkový štatistický úrad. V júni medziročná inflácia prestavovala 6,4 % po májových 6,1 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Motorom rastu cien boli v júli opäť potraviny, ktoré v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka vzrástli o 11,0 % po júnovom zvýšení o 13,7 %. Ceny energií vzrástli o 5,7 %, o niečo výraznejšie ako v predchádzajúcom mesiaci. Medziročne výrazne zdraželi aj služby hotelov a reštaurácií.

Nedávny prieskum mníchovského inštitútu Ifo naznačil, že inflácia v Nemecku bude klesať skôr pomaly. Takzvané cenové očakávania podnikov sa prvýkrát od jesene minulého roka opäť zvýšili. Podľa prieskumu sa očakáva ďalší rast cien, najmä v maloobchode a potravinárskom sektore. Vo výrobnom sektore sa, naopak, rast cien pravdepodobne zastavil.