Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku v júni medziročne stúpla o 0,1 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Analytička tvrdí, že tieto údaje odôvodňujú úplné dokončenie programu kvantitatívneho uvoľnenia Európskej centrálnej banky (ECB).

Berlín 29. júna (TASR) - Harmonizované spotrebiteľské ceny v Nemecku sa podľa predbežných údajov v júni medziročne zvýšili o 0,1 %, čo predstavuje výrazný pokles oproti májovému vzostupu o 0,7 %. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ide o najnižší údaj od februára a je výrazne pod prognózou Reuters, ktorá očakávala medziročné zvýšenie o 0,4 %. "Prudký júnový pokles nemeckej inflácie potvrdil, že základné cenové tlaky zostali utlmené dokonca aj v najsilnejšej ekonomike eurozóny," povedala analytička Capital Economics Jennifer McKeownová. Podľa nej inflácia v celej eurozóne pravdepodobne klesla prudkejšie, než sa pôvodne očakávalo. Nevylučuje, že v júni sa priblíži k nule.

Analytička tvrdí, že tieto údaje odôvodňujú úplné dokončenie programu kvantitatívneho uvoľnenia Európskej centrálnej banky (ECB). V rámci tohto programu banka kupuje štátne dlhopisy a ďalšie aktíva, aby do ekonomiky eurozóny napumpovala zhruba bilión eur. Cieľom je zvýšiť infláciu na cieľovú úroveň tesne pod dvomi percentami.

Nemecký štatistický úrad zverejní definitívne júnové údaje 14. júla.