Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Nemecku zostala v apríli na marcovej úrovni 2,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, v apríli klesla na 3 %, čo je jej najnižšia úroveň od marca 2022.

Wiesbaden 14. mája (TASR) - Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku bolo v apríli 2024 stabilné a zostalo na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v utorok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

"Miera inflácie je od začiatku roka pod 3 %. Od januára 2024 majú na infláciu tlmiaci vplyv najmä ceny energií a potravín," uviedla predsedníčka spolkového štatistického úradu Ruth Brandová.

Inflácia v najväčšej európskej ekonomike dosiahla v apríli najnižšiu hodnotu za takmer tri roky, od mája 2021. A priblížila sa tesnejšie k cieľu Európskej centrálnej banky (ECB), ktorým je inflácia na úrovni 2 %.

Štatistiky odhalili, že spomalenie tempa rastu cien služieb (na 3,4 % z 3,7 % v marci) bolo kompenzované zvýšením cien potravín (o 0,5 % oproti -0,7 % v marci) a menším poklesom nákladov na energie (-1,2 % oproti -2,7 %) v dôsledku ukončenia dočasného zníženia dane zo zemného plynu minulý mesiac.

Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, v apríli klesla na 3 %, čo je jej najnižšia úroveň od marca 2022.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku v apríli vzrástli o 0,5 % po zvýšení o 0,4 % v marci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, vzrástol v Nemecku v apríli 2024 medziročne o 2,4 % a medzimesačne o 0,6 %.

Aj tieto výsledky sú v súlade s predbežnými údajmi.