Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku sa v novembri spomalila

Obchodníci pracujú na burze cenných papierov v New Yorku v utorok 4. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ale medziročné tempo rastu tzv. jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energie, sa v novembri zvýšilo na 6,3 % zo 6,2 %.

Madrid 14. decembra (TASR) - Medziročný rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v novembri citeľne spomalil tak, ako to naznačil rýchly odhad. Dôvodom boli nižšie ceny palív a elektriny a vládne opatrenia na stlačenie nákladov na energie pre domácnosti a podniky. TASR o tom informuje na základe spresnených údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad INE.

Index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v novembri 2022 klesol na 6,8 % zo 7,3 % v októbri. Tento výsledok sa zhoduje s bleskovým odhadom z 29. novembra.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Španielsku sa v novembri spomalilo už štvrtý mesiac v rade potom, čo v júli dosiahlo maximum 10,8 %. Ale zostáva výrazne nad cieľom Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

INE ďalej uviedol, že v novembri rástli miernejším tempom náklady na bývanie a služby (o 1 % po zvýšení o 2,6 % v októbri), dopravu (o 7,7 % oproti 8,8 %), potraviny a nealkoholické nápoje (o 15,3 % oproti 15,4 %), reštaurácie a hotely (o 7,6 % oproti 7,9 %) a rôzne tovary a služby (o 4,3 % oproti 4,4 %).

Ale medziročné tempo rastu tzv. jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa nestále položky, ako sú potraviny a energie, sa v novembri zvýšilo na 6,3 % zo 6,2 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Španielsku v novembri mierne klesli o 0,1 % po náraste o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Španielsku v novembri vzrástol medziročne o 6,7 % namiesto o 6,6 % pri rýchlom odhade a po zvýšení o 7,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

A medzimesačne sa HICP znížil menej, o to o 0,3 %, a nie o 0,5 %, ako signalizovali predbežné údaje.