Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Španielsku tento mesiac zrýchlila viac, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rast španielskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil na 0,7 %.

Madrid 28. októbra (TASR) - Tempo rastu inflácie v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa tento mesiac zrýchlilo. Naznačili to predbežné údaje štatistického úradu INE. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Konkrétne, podľa prvého odhadu INE sa medziročná miera inflácie v Španielsku aj v októbri zvýšila, už druhý mesiac po sebe, a to o 0,7 % po 0,2-% náraste v septembri. Analytici pritom očakávali, že stúpne oveľa menej, len o 0,3 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska v októbri zvýšil medziročne o 0,5 % po septembrovej stagnácii. Aj tento výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s nárastom HICP tento mesiac o 0,3 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli neharmonizované spotrebiteľské ceny v Španielsku v októbri o 1,1 % a harmonizované o 0,8 %.

Spresnené údaje zverejní INE 15. novembra.

Rast španielskej ekonomiky sa v 3. kvartáli spomalil na 0,7 %



Ekonomika Španielska pokračovala v raste aj v 3. kvartáli, tempo rastu sa však mierne spomalilo. Ukázali to dnes zverejnené údaje štatistického úradu INE. Informoval o tom portál RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) Španielska vzrástol v 3. kvartáli medzištvrťročne o 0,7 %. Tempo rastu sa tak mierne spomalilo, keď v predchádzajúcom štvrťroku zaznamenala španielska ekonomika rast o 0,8 %. Napriek tomu ale ekonomika vzrástla už 12. štvrťrok po sebe.

V medziročnom porovnaní sa HDP Španielska zvýšil v 3. štvrťroku o 3,2 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu spomalilo, keď v 2. kvartáli zaznamenala ekonomika rast na úrovni 3,4 %. Rast bol však vyšší, než očakávali analytici. Tí počítali so spomalením tempa rastu až na 3,1 %.