Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Turecku dosiahla najvyššiu úroveň za 15 mesiacov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny v Turecku vo februári o 4,53 %.

Ankara 4. marca (TASR) - Inflácia v Turecku sa vo februári výrazne zrýchlila, pričom prekročila 67 %. Dostala sa tak na najvyššiu úroveň za posledných 15 mesiacov napriek tomu, že centrálna banka v poslednom období výrazne zvýšila úrokové sadzby. Informovali o tom agentúra AFP a portál tradingeconomics, ktoré zverejnili údaje tureckého štatistického úradu.

Medziročná miera inflácie dosiahla v Turecku minulý mesiac 67,07 %, oznámil v pondelok štatistický úrad. Na porovnanie, v januári predstavovala 64,86 %. Februárový vývoj je horší aj oproti odhadom analytikov. Tí predpokladali, že inflácia sa zrýchli iba na 65,74 %.

Výsledok predstavuje najvyššiu mieru inflácie od novembra 2022, keď zrýchlenie rastu cien zaznamenalo viacero produktov a služieb. Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli vo februári medziročne o 71,2 % po 69,7-percentnom raste v januári a ešte výraznejšie sa zvýšili náklady na dopravu. Tie vzrástli o 77,98 %, zatiaľ čo v prvom mesiaci roka ich rast dosiahol 77,54 %.

O takmer 95 % vzrástli ceny v hoteloch a reštauráciách, zatiaľ čo v januári sa zvýšili o 92,3 %. Výraznejšie rástli aj náklady na bývanie. Rast v tejto kategórii dosiahol 49,07 %, zatiaľ čo v januári sa náklady zvýšili zhruba o 46 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli spotrebiteľské ceny v Turecku vo februári o 4,53 %. V tomto prípade sa inflácia zmiernila, keď v januári dosiahla päťmesačné maximum na úrovni 6,7 %.