Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Inflácia v Turecku zrýchlila v decembri na najvyššiu úroveň za rok

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

V medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v decembri mierne spomalil. Zatiaľ čo v novembri vzrástli o 3,28 %, v decembri dosiahol 2,93 %.

Ankara 3. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Turecku zrýchlili v poslednom mesiaci minulého roka tempo rastu na najvyššiu úroveň za viac než rok. Uviedol to v stredu turecký štatistický úrad, ktorého údaje zverejnili portály RTTNews a tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Turecku vzrástli v decembri medziročne o 64,77 %. V predchádzajúcom mesiaci predstavovala inflácia 61,98 %. Spotrebiteľské ceny sa tak zrýchlili už druhý mesiac po sebe, pričom nad 60 % sa inflácia v Turecku drží od septembra minulého roka. Decembrová miera inflácie je zároveň najvyššia od novembra 2022, v porovnaní s daným mesiacom je však výrazne nižšia, keďže v novembri 2022 dosiahla až 84,39 %.

Pod decembrový rast spotrebiteľských cien sa podpísali najmä náklady na dopravu, ceny potravín a ceny v hoteloch a reštauráciách. Náklady na dopravu vzrástli o 77,14 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov sa zvýšili o 72,01 %. Ešte výraznejší rast zaznamenali ceny v hoteloch, kaviarňach a reštauráciách, ktoré medziročne vyskočili o 93,24 %.

V medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v decembri mierne spomalil. Zatiaľ čo v novembri vzrástli o 3,28 %, v decembri dosiahol 2,93 %.