Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Fínsku sa v decembri zvýšila na 3,6 %

Na archívnej snímke muž kráča po ulici v mrazivých teplotách v Helsinkách. Foto: TASR/AP

Spomedzi hlavných zložiek ceny potravín a nealkoholických nápojov v decembri medziročne vzrástli o 2,3 % po novembrovom zvýšení o 3 %.

Helsinki 15. januára (TASR) - Inflácia vo Fínsku sa v uplynulom decembri prvýkrát za posledných päť mesiacov zvýšila, aj keď mierne. Index spotrebiteľských cien medziročne vzrástol o 3,6 % po tom, ako v novembri zaznamenal 25-mesačné minimum 3,3 %, oznámil v pondelok fínsky štatistický úrad na základe svojich predbežných údajov. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

K celkovej decembrovej inflácii prispelo najmä zvýšenie priemernej úrokovej sadzby úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov, ako aj vyššie náklady na zahraničné dovolenky mimo Európskej únie (EÚ). Na druhej strane infláciu brzdilo zníženie cien elektrickej energie a nehnuteľností.

Spomedzi hlavných zložiek ceny potravín a nealkoholických nápojov v decembri medziročne vzrástli o 2,3 % po novembrovom zvýšení o 3 %. Náklady na verejné služby boli v decembri medziročne vyššie o 4,54 %, zatiaľ čo v zdravotníctve klesli o 2,58 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny v decembri zvýšili o 0,3 % po poklese rovnakým tempom v predošlom mesiaci. Inflácia za celý rok 2023 dosiahla 6,2 %, zatiaľ čo v roku 2022 predstavovala 7,1 %.