Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku klesla miernejším tempom, ako sa uvádzalo

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vzrástli vo februári v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 3 % po 3,1-percentnom raste v januári.

Paríž 15. marca (TASR) - Medziročná miera inflácie vo Francúzku sa vo februári spomalila, rozsah spomalenia bol však miernejší, než uvádzal predbežný odhad. Poukázali na to v piatok zverejnené aktualizované údaje štatistického úradu INSEE. Informoval o tom portál tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku vzrástli vo februári v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 3 % po 3,1-percentnom raste v januári. V predbežnom odhade z konca februára INSEE uvádzal zmiernenie inflácie na 2,9 %. Napriek tomu aj vyššia než pôvodne uvádzaná miera inflácie predstavuje najnižšiu úroveň od januára 2022.

Vývoj spotrebiteľských cien vo februári výrazne ovplyvnili ceny potravín. Ich rast dosiahol 3,6 %, zatiaľ čo v januári vzrástli medziročne o 5,7 %. Zmiernil sa aj rast cien v oblasti služieb.

Naopak, zrýchlil sa rast nákladov na energie a cien tabakových výrobkov. V prvom prípade sa ceny zvýšili o 4,3 %, zatiaľ čo v januári ich rast dosiahol 1,9 %. V druhom prípade ceny vzrástli o 18,7 % po 16,8-percentnom raste v januári.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zvýšili vo februári o 0,8 %. To predstavuje najvýraznejší rast od augusta minulého roka. V januári pritom ceny klesli o 0,2 %. Pod výrazný rast cien v minulom mesiaci sa podpísali najmä ceny elektrickej energie a ropných produktov.