Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku v apríli mierne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Miera inflácie v Francúzsku je tak najnižšia od septembra 2021, keď dosiahla tiež 2,2 %.

Paríž 15. mája (TASR) - Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku v apríli 2024 opäť klesol a na najnižšiu úroveň za vyše 2,5 roka. Prispelo k tomu najmä miernejšie zvýšenie cien potravín a priemyselných výrobkov. Ukázali to v stredu spresnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa aktualizovaných údajov sa medziročný rast spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v apríli spomalil na 2,2 % z 2,3 % v marci. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom z 30. apríla.

Miera inflácie v Francúzsku je tak najnižšia od septembra 2021, keď dosiahla tiež 2,2 %.

Štatistiky ukázali, že v apríli sa spomalil rast cien potravín (na 1,2 % z 1,7 % v marci) a tabaku (na 9 % z 10,7 %). Okrem toho klesli ceny priemyselných produktov (-0,1 % po marcovom náraste o 0,1 %). Na druhej strane sa zrýchlil rast cien energií (na 3,8 % z 3,4 %), zatiaľ čo ceny služieb stúpli rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci (3 %).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v apríli zvýšili o 0,5 % po náraste o 0,2 % v marci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien, ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v apríli vzrástol medziročne o 2,4 %, rovnako ako v marci. A medzimesačne sa zvýšil o 0,6 % (o 0,2 % v marci). Aj tieto údaje sa zhodujú s rýchlym odhadom.