Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Inflácia vo Francúzsku zostala v októbri na septembrovej úrovni

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Francúzska ekonomika sa v 3. kvartáli vrátila k rastu. Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku však v septembri nečakane klesli.

Paríž 28. októbra (TASR) - Medziročná miera inflácie vo Francúzsku, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou eurozóny, zostala v októbri na septembrovej úrovni. Vyplýva to z rýchleho odhadu štatistického úradu Insee, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.

Podľa Insee sa index spotrebiteľských cien vo Francúzsku v októbri zvýšil medziročne o 0,4 %, rovnako ako v septembri. Analytikov však tento výsledok sklamal, očakávali totiž aspoň mierne zrýchlenie tempa rastu spotrebiteľských cien tento mesiac, na 0,5 %.

Na druhej strane, miera inflácie v krajine je najvyššia od októbra 2014, keď dosiahla 0,5 %.

Inflácia zostala na septembrovej úrovni aj keď ceny energií ožili, ale ceny potravín klesli a rast cien služieb sa spomalil, a to zabrzdilo zrýchlenie inflácie.

Aj v medzimesačnom porovnaní ceny tovarov a služieb vo Francúzsku boli v októbri rovnaké ako v septembri, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že sa zvýšia o 0,2 %.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii (EÚ) určuje na základe jednotnej metodiky, v prípade Francúzska v októbri vzrástol medziročne o 0,5 %, tak ako v septembri, a medzimesačne stagnoval.

Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v septembri nečakane klesli



Po augustovom raste zaznamenali spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v septembri nečakaný pokles. Ukázali to dnes zverejnené predbežné údaje francúzskeho štatistického úradu. Informoval o tom portál RTTNews.

Spotrebiteľské výdavky klesli v septembri o 0,2 % po 0,8-% raste v predchádzajúcom mesiaci. Augustové tempo rastu bolo navyše revidované smerom nahor, keď pôvodný odhad poukazoval na rast výdavkov spotrebiteľov o 0,7 %.

Ekonómovia počítali s tým, že výsledky za september budú slabšie, než v prípade augusta, očakávali ale pokračovanie rastu na úrovni 0,3 %. Pod pokles sa podľa štatistického úradu do veľkej miery podpísala nižšia energetická spotreba.

Medziročne sa spotrebiteľské výdavky minulý mesiac zvýšili o 0,7 %. Aj to znamená horší výsledok, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s rastom výdavkov francúzskych spotrebiteľov o 1,1 %.

Francúzska ekonomika sa v 3. kvartáli vrátila k rastu



Francúzska ekonomika sa v 3. štvrťroku vrátila k rastu. Ukázali to dnes zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE. Informoval o tom portál RTTNews.

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 % po 0,1-% poklese v predchádzajúcom štvrťroku. Napriek tomu bol výsledok horší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom francúzskej ekonomiky o 0,3 %.

Výdavky domácností podľa INSEE stagnovali, už druhý kvartál po sebe, naopak, tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla o 0,3 %.

Iný bol však vývoj v zahraničnom obchode. Dovoz sa po poklese v 2. štvrťroku o 1,7 % zvýšil o 2,2 %. Vývoz síce pokračoval v raste, ktorý sa ešte mierne zrýchlil, ale v porovnaní s tempom rastu dovozu bol rast exportu podstatne slabší. Dosiahol 0,6 % po 0,2-% raste v 2. kvartáli.