Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Informácie o brexite ovplyvňujú aj slovenský trh práce

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Po referende zaznamenal portál práce 216 pracovných ponúk vo Veľkej Británii. Ak sa toto číslo porovná s rovnakým obdobím v roku 2018, ukazuje sa, že ponuka klesla odvtedy o zhruba 65 %.

Bratislava 22. januára (TASR) - Informácie o brexite ovplyvňujú aj slovenský trh práce a záujem Slovákov o prácu vo Veľkej Británii výrazne klesol. Referendum o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie z júna 2016 zrejme ovplyvnilo aj štatistiky na najväčšom pracovnom portáli na Slovensku. Analýza Profesie ukazuje, že klesali počty ponúk, ale aj reakcie uchádzačov.

Po referende zaznamenal portál 216 pracovných ponúk vo Veľkej Británii. Ak sa toto číslo porovná s rovnakým obdobím v roku 2018, ukazuje sa, že ponuka klesla odvtedy o zhruba 65 %.

Ešte menej bolo ponúk v poslednom štvrťroku minulého roka. Obdobie od novembra do konca decembra 2018 prinieslo iba 49 pracovných príležitostí do tejto krajiny. Pokles v číslach vidieť aj pri reakciách uchádzačov. Druhý štvrťrok 2016 poslali Slováci, ktorí prejavili záujem o prácu vo Veľkej Británii, vyše 4000 životopisov. V treťom štvrťroku bolo už reakcií menej, a to 2917.

Podľa Nikoly Richterovej z Profesie ešte nižšie čísla však vidieť v súčasnosti. Tretí štvrťrok 2018 prišlo na pracovné ponuky na Profesia.sk 1238 reakcií. Oproti obdobiu spred dvoch rokov je to pokles o 58 %. Zatiaľ najmenej reakcií zaznamenala Profesia.sk v štvrtom štvrťroku 2018.

Rok 2018 priniesol najviac zahraničných pracovných ponúk v Nemecku, Rakúsku, Českej republike a Holandsku. Tieto štyri krajiny sú zároveň aj najobľúbenejšími zahraničnými destináciami uchádzačov na tomto pracovnom portáli.