Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Informatici na Slovensku zarobia o 40 % viac, ako je priemer

Na nedatovanej snímke technička spoločnosti google pracuje na jednom z počítačov v dátovom centre v americkom Dallese. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priemerný plat na Slovensku bol podľa online prieskumu Platy. sk v treťom štvrťroku tohto roka 847 eur.

Bratislava 29. decembra (TASR) – Priemerný plat na Slovensku bol podľa online prieskumu Platy.sk v treťom štvrťroku tohto roka 847 eur. Ľudia pracujúci v informačných technológiách, no pritom nie vo vedení, zarobia v priemere mesačne 1184 eur. Plat informatikov teda prevyšuje priemerný zárobok o 40 %.

Ako dnes uviedla Marcela Glevická zo spoločnosti Profesia, pozície v informačných technológiách patria medzi najčastejšie inzerované a najťažšie obsaditeľné na jej pracovnom portáli. Kým na jedno pracovné miesto cez Profesia.sk v tomto roku v priemere zareaguje 27 kandidátov, o jednu pozíciu v informačných technológiách sa uchádza len 12 kandidátov.

"Vďaka vysokému záujmu patria informatici medzi najlepšie zarábajúce pozície. Viac ako informatici v tomto roku zarobili len ľudia pracujúci v manažmente a telekomunikáciách," priblížila Glevická.

Informatici patria podľa nej k najlepšie zarábajúcim profesiám už niekoľko rokov. Za posledných päť rokov sa rozdiel v platoch medzi nimi a priemernými platmi na Slovensku ešte zvýšil. V roku 2009 bol priemerný zárobok vyplývajúci z prieskumu Platy.sk 721 eur a plat informatikov 952 eur, rozdiel teda predstavoval 32 %. "Viac ako informatici zarábali už vtedy ľudia v manažmente, ale tiež ľudia pracujúci vo farmaceutickom priemysle a technike," doplnila hovorkyňa spoločnosti.

Rovnako ako v iných kategóriách, aj pre informačné technológie platí, že je rozdiel medzi priemerným platom a platmi na jednotlivých pozíciách. Najviac v rámci tohto sektora zarábajú IT architekti, ktorých plat je dokonca dvakrát vyšší ako priemerný plat v samotných informačných technológiách.