Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

ING by chcela minimálne 7 miliárd USD za ázijskú poisťovaciu divíziu

Foto: TASR/ING

Medzi potenciálnymi záujemcami je aj poisťovňa MetLife, tvrdia zdroje z poisťovacieho biznisu, ktoré nechceli byť menované.

Hongkong 26. marca (TASR) - Holandská finančná skupina ING chce získať z predaja svojej ázijskej poisťovacej divízie minimálne 7 miliárd USD (5,29 miliardy eur). Medzi potenciálnymi záujemcami je aj poisťovňa MetLife, tvrdia zdroje z poisťovacieho biznisu, ktoré nechceli byť menované.

ING podľa nich plánuje do polovice apríla poskytnúť prípadným kupcom limitované informácie o svojich ázijských aktívach.

Holandská ING, ktorá je jednou z najväčších bankových a poisťovacích skupín v Európe, rozpredáva časti svojho majetku, aby vrátila štátu finančnú pomoc. Okrem toho musí oddeliť bankovú a poisťovaciu divíziu tak, ako to nariadila Európska komisia (EK), keď povolila holandskej vláde poskytnúť ING v roku 2008 finančnú injekciu 10 miliárd eur.

O kúpu ázijskej divízie ING majú záujem aj poisťovne AIA, Prudential Financial, KB Financial a Manulife Financial.

Skupina ING musí na základe dohody s EÚ oddeliť svoj poisťovací biznis od finančného do konca roka 2013. Spoločnosť upustila od pôvodného zámeru vytvoriť ázijsko-európsku poisťovňu a ponúknuť jej akcie na burze. Namiesto toho plánuje predať ázijskú divíziu. To priláka viac kupcov ako predaj akcií, keďže situácia na európskom trhu sa v dôsledku krízy a strát z gréckych dlhopisov zhoršila.

AIA, Prudential Financial, MetLife, Manulife a KB Financial si už najali poradcov, aby pripravili ponuky na kúpu ázijských aktív ING, tvrdia zdroje.

Aj talianska Banca Generali, ktorá je finančnou divíziou najväčšej talianskej poisťovne, a spoločnosť Great Eastern Holdings prejavili záujem o majetok ING.

Predaj ázijskej poisťovacej divízie ING sa možno nebude týkať spoločných podnikov, ktoré vytvorila s domácimi poisťovňami v krajinách ako sú Čína či India. Ale inak by holandská skupina chcela svoju ázijskú divíziu predať ako celok v rámci jednej dohody, aj keď možno zváži separátny predaj kórejskej poisťovne, o ktorú má záujem KB Financial, vlastník najväčšej banky v Južnej Kórei.

Hovorkyňa ING Victorina de Boerová sa k informáciám o predaji odmietla vyjadriť a ani hovorcovia potenciálnych kupcov tieto správy nekomentovali.